Русия отново е световен шампион по хокей на лед. "Сборная" срази Финландия с 5:2 на финала на първенството в Беларус и заслужено ликува след като не загуби нито точка в десетте си мача през последните две седмици. Руснаците спечелиха световната титла през 2012 година, след което се провалиха на Олимпиадата, но с успеха тази вечер донякъде измиха срама от случилото се в Сочи - отпадането на 1/4-финалите именно от Финландия (1:3).

Четири гола при ситуации с човек повече на леда помогнаха на "Сборная" да стигне до триумфа тази вечер и да отмъсти на съперника. Както е известно, руснаците победиха финландците и в груповата фаза - 4:2, като ликуваха и в днешната далеч по-важна среща. Финалът в "Арена Минск" се игра пред повече от 15 хиляди зрители. В ложата беше и Президентът на Русия Владимир Путин, както и държавният глава на Беларус Александър Лукашенко.

Сергей Широков откри резултата при числено превъзходство в 11-ата минута, а три секунди преди края на третината Иро Пакаринен изравни за Финландия - 1:1. Оли Палола даде аванс на "Суоми" в 27-ата минута при числено превъзходство, но секунди по-късно Александър Овечкин вкара втория гол за Русия. Другата голяма звезда на "Сборная" Евгени Малкин направи 3:2 в 36-ата минута.

В началото на третата третина точен за Русия беше и Данис Зарипов, а 4:07 мин. преди сирената крайното 5:2 оформи Виктор Тихонов.

Вратарят на световния шампион Сергей Бобровски завърши с 24 спасявания във финала, а стражът на финландците Пека Рине отрази 34 шайби.

След успеха тази вечер Русия вече има рекордните 27 титли, 22 от които са извоювани като СССР. Финландия, който е бронзов медалист от последните две олимпийски игри, не успя да стигне за трети път до златните отличия на световен шампионат след загубените финали през 1995 и 2011 г.

РУСИЯ - ФИНЛАНДИЯ 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)