Нико Розберг спечели Гран При на Монако, а съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън завърши втори. Германецът финишира първи по улиците на Монте Карло и не отстъпи дори за миг лидерството на британеца, който през цялото време го притискаше, но така и не успя да оглави колоната. Както е известно, между двамата назря конфликт на квалификацията вчера, когато Розберг се завъртя, което доведе до жълти флагове, докато Хамилтън правеше своя последен опит за бърза обиколка. В крайна сметка германецът извоюва първото си място на стартовата решетка и го запази в днешния старт.

За Розберг това е втора поредна победа в Монако, след която интригата във Формула 1 се завърза още повече. Германецът спря победната серия на Хамилтън, който ликува в последните 4 старта и днес преследваше пета поредна победа.

За британеца последните обиколки бяха доста мъчителни, като той едва виждаше, но все пак успя да финишира. Световният шампион от 2008 година имаше проблем със зрението, след като парче от гума се озова под протектора на каската му. Оказа се, че частицата е ударила едното око на Люис, за което той се оплака по радио връзката с екипа си в бокса.

Трети по улиците на Монте Карло завърши Даниел Рикиардо, докато другият болид на Ред Бул - Себастиан Фетел, не финишира. Световният шампион във Формула 1 от последните четири сезона и днес нямаше ден. Фетел отпадна рано, прикючвайки участие в Монако още в седмата обиколка заради технически дефект. Това е второ отпадане за германеца в шест състезания този сезон.

14 болида стигнаха до финала на надпреварата днес, в която Маруся спечели историческите си първи точки във Формула 1. В Топ 10 изненадващо влезе пилотът на тима Жул Бианки. Той стартира предпоследен, но се пребори с колоната и донесе първите точки на Маруся от началото на годината. Пилотът завърши осми, но ще получи наказание и в крайна сметка е девети.

След днешния успех Нико Розберг оглави класирането при пилотите със 122 точки, Хамилтън има 118, трети с 61 е Фернандо Алонсо, който завърши на 4-ото място в Монако. При конструкторите Мерцедес е лидер с 240 точки, далеч пред Ред Бул (99) и Ферари (78).

Следващият старт за сезона във Формула 1 е след две седмици - Гран При на Канада (8 юни).

0000_monaco_f1.jpg