Макаби (Тел Авив) е новият европейски клубен шампион по баскетбол, след като срази Реал (Мадрид) с 98:86 след продължение във финала на Евролигата в Милано. Това е първата в историята на турнира финална среща, която се решава след продължение.

Баскетболистите на израелския тим спечелиха шеста клубна титла на Стария континент, а тези от испанската столица ще продължат да чакат деветата си такава, след като за последно триумфираха през 1995 година.

Първата час приключи при 16:15 в полза на Макаби, а в началото на втората част „кралския клуб” вкара 10 безответни точки за 15:26. Все пак двата тима се оттеглиха на почивка при 33:35 в полза на испанския тим.

Нито един от отборите не успя да се откъсне в резултата през третата част, в края на която Реал отново имаше преднина само от две точки – 53:55. Срещата продължи да се развива почти кош за кош и в последната четвърт. В заключителните 60 секунди Родригес и Бурусис нанизаха по два наказателни удара за 73:73, а Райс пропусна да се превърне в герой за Макаби, след като не успя да вкара от тройката 4 секунди преди сирената.

В продължението Реал на два пъти се откъсваше напред, но постепенно изгуби инициативата и изостана чувствително в резултата. В крайна сметка Макаби спечели с 98:86 и триумфира с титлата.

Герой за Макаби бе Тайриз Райс с 26 точки, 4 борби и 2 асистенции. Рики Хикман добави 18 точки и 6 борби, а Девин Смит и Дейвид Блу завършиха съответно с 15 и 14 точки. Алекс Тайъс приключи с „дабъл-дабъл” след 12 точки и 11 борби.

За Реал (Мадрид) Серхио Родригес реализира 21 точки, Руди Фернандес прибави 15 точки, докато Янис Бурусис Фелипе Рейес и Никола Миротич завършиха с по 12 точки.