Русия си осигури класиране на четвъртфиналите на Световното първенство по хокей на лед. “Сборная” разгроми Латвия с 4:1 (3:1, 1:0, 0:0) в мач от петия кръг от предварителните групи. Дубъл заби Виктор Тихонов (11,19), а по веднъж се разписаха Сергей Широков (16) и Сергей Калинин (29). За латвийците точен беше Микс индрашис още в 8-ата минута.

Момчетата на треньора Олег Знарко имат 15 точки от 5 мача в група В, втори е Латвия с 9 точки (5 мача), Финландия- 8 (5), САЩ - 8 (5), Беларус - 6 (4), Германия - 5 (4), Швейцария - 4 (5), Казахстан - 2 (5). На четвъртфиналите се класират първите четири отбора от всяка група, а руснаците ще завършат минимум втори. Следващият им мач е с Германия на 18-и май, а на Латвия - ден по-късно с домакините от Беларус.

В среща от група А на първенството Франция се наложи над Норвегия с 5:4 след изпълнение на дузпи (0:1, 3:1, 1:2, 0:0, 1:0). Французите събраха 7 точки и изпревариха днешния си съперник на 3-ото място. Начело е Швеция с 14 точки от 5 мача, пред Канада с 13 точки също от 5. По-късно днес е срещата между Чехия и Дания.

”Петлите” успяха да преодолеят трудна ситуация, след като отстъпваха с 0:2. В крайна сметка победата им дойде с точна последна дузпа на Стефан Да Коста.

Антоан Русел вкара два гола и подаде за още един, а Пиер-Едуар Белмар беше с гол и два паса. Йорик Треле вкара четвъртия гол за Франция. За Норвегия братята Матис и Андре Олимб вкараха по един гол, а другите два бяха на Матс Триг и Мортен Ас, които се разписаха във вратата на ветерана Кристобал Юе.