Реал (Мадрид) се класира за финал на Евролигата за втора поредна година. Грандът от испанската столица победи големия си враг Барселона със 100:62 в полуфинален мач в Милано. Решителна за успех на Кралският клуб беше серията от 26:1 в края на третата и началото на четвъртата част.
 
Ел Класико се превърна в истински кошмар за каталунците, които подобриха антирекорда на финалните четворки на най-силния европейски баскетболен клубен турнир. През 1991 г. Барселона губи с 67:101 от Макаби (Тел Авив), което беше досегашната най-голяма загуба за клуб на полуфинал във Файнъл Фоур.
 
Серхио Родригес вкара 21 точки и направи 6 асистенции за Реал (мадрид), докато Никола Миротич добави 19. Руди Фернандес завърши с 12, а по 11 вкараха Фелипе Рейес и Серхио Юй. Анте Томич се отличи с 16 точки и 8 борби за Барселона. Костас Папаниколау завърши с 6 точки и 5 борби, но пропусна възможността да спечели титлата на европейски клубен шампион за трета поредна година. От 1991 г. насам, откогато се играят финални четворки, това е правил само Шарунас Ясикевичус.
 
След като загуби финала от Олимпиакос преди година, сега Реал (Мадрид) ще се изправи срещу Макаби (Тел Авив) в преследване на деветата си титла от турнира. Кралският клуб за последно спечели трофея преди 19 години. За Реал (Мадрид) това е 16-и финал в турнира – рекорд на Евролигата.