2_080.jpgБразилия – столица на страната и централен град на Федералната област. Разположен е на Бразилското плато. Изграждането на Бразилия стартира през 1956 г., а от 21 април 1960 г. започва да изпълнява ролята, за която е създаден – да замени Рио де Жанейро като столица на държавата. Бразилия е с население над 2,7 милиона души (четвъртият по население град в страната) и е разположен на територия от 5802 кв. км. С предградията жителите в града са общо 4,2 милиона души. Столицата е популярна с авангардната си архитектура и е единственият град в света, построен през ХХ век, който е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Любопитното е, че погледнат от въздуха, градът има формата на самолет.

2_081.jpgРио де Жанейро – вторият по големина град в Бразилия и столица на щата Рио де Жанейро. Над 6,3 милиона души живеят в града, което го прави четвъртият по население в Южна Америка и 26-ият в света. Заедно с предградията обаче населението набъбва на близо 12 милиона. Рио де Жанейро е разположен на територия от 1260 кв. км. На 1 януари 1502 г. португалският изследовател Гаспар де Лемос акостира в залив на бразилското крайбрежие, като грешно предполага, че става дума за устие на река и дава на мястото името Рио де Жанейро (буквално Януарска река). Самият град е основан на 1 март 1565 г. от Естасио де Са и е седалище на управлението на Бразилия от 1764 до 1960 г. Рио де Жанейро е най-популярната туристическа дестинация в Бразилия, като особено голяма посещаемост има по време на традиционния карнавал и за посрещането на Нова година. Едно от най-популярните места в Рио де Жанейро е статуята на Исус Христос, разположена на върха на хълма Корвокадо. Разбира се, не бива да пропускаме и друга огромна забележителност. Това е известният в цял свят плаж Копакабана. Наблизо е известният булевард "Атлантик".
 
2_082.jpgСао Пауло – икономическото и бизнес сърцето на Бразилия и столица на щата Сао Пауло. Градът е основан на 25 януари 1554 г. С над 11,3 милиона жители това е най-големият по население град в страната и шести в целия свят. Заедно с предградията жителите са над 22 милиона. Разположен на 1523 кв. км в югоизточната част на страната, Сао Пауло е известен като Земята на ситния дъжд заради нестабилното време в града. Градът е обект на сериозна емигрантска вълна през ХIХ век, заради което в момента в населението на Сао Пауло има над 100 различни етноса. Градът е колосална арена на кулинарията, като в него има над 12 000 ресторанта, а ежегодно се провежда Фестивал на палачинката.

2_083.jpgПорту Алегри – най-големият град и столица на щата Рио Гранде до Сул. Порту Алегри е основен през 1769 г. от Мануел Сепулведа. Населението е над 1,5 милиона жители (4,5 милиона с предградията), което поставя града на 10-място в Бразилия. Разположен е на източния бряг на езерото Гуайда, където пет реки се събират, за да образуват Лагоа дус Патус (Лагуната на патиците). За разлика от останалата част на Бразилия климатът в Порту Алегри е много по-мек със средна годишна температура около 19,5 градуса по Целзий. В града е разположено и едно от най-големите пристанища в Бразилия.

2_084.jpgКуритиба – най-населеният град в Южния регион на Бразилия и столица на щата Парана. С повече от 1,76 милиона жители (над 3 милиона с предградията) това е осмият по население град в Бразилия. Основаният на 29 март 1693 г. Град е разположен върху 430,9 кв. км. Сред най-забележителните места в града са Ботаническата градина и сградата на Опера де Араме, построена изцяло от стъкло и стоманени въжета, както и завладяващия с архитектурата си музей на изкуството „Оскар Нимайер“.

2_085.jpgБело Оризонте – столицата на щата Минас Жераис е шестият по население град в Бразилия – почти 2,5 милиона жители (5 милиона с предградията). Градът е основан през 1701 г. и е разположен върху 330,9 кв. км. Бело Оризонте е популярен с парковете си и внимателното градско планиране, както и с красивата природа на хълмовете Сера до Курал, заобикалящи гради. Заради това често столицата на Минас Жераис е определяна за един от най-добрите градове за живеене в Латинска Америка. В града е разположена и „Минейрао Арена“ - залата, в която националният отбор на Бразилия по волейбол играе домакинските си мачове.

2_086.jpgКуиаба – столицата на щата Мато Гросо, е разположена в географския център на Южна Америка. Първите заселници в града са от 1719 г., привлечени от златната треска. Самият град е основан на 1 януари 1727 г. Куиаба е с население от над 550 000 жители и е разположен на територия от 3538 кв км. В продължение на 250 години Куиаба е малък град, но след като в средата на ХХ век правителството предприема мерки за развитието на централните части на страната, населението нараства от 47 000 жители до над 400 000 в рамките период от 30 години. Заради планинската верига Чапада дус Гимараес, която обгражда града и спира студените течения, Куиаба е считан за най-топлата щатска столица в Бразилия. През лятото температурите надхвърлят 40 градуса по Целзий.

2_087.jpgСалвадор – най-големият град в североизточна Бразилия и столица на щата Баия. Историческото име на града е Сао Салвадор да Баия де тодор ос Сантос (Градът на светия спасител на залива на вси светии). Население - 2,6 милиона жители (3,6 милиона с предградията). Салвадор е разположен на 706 кв. км и е известен като Бразилската столица на щастието заради многобройните партита на открито, които се провеждат в града. Когато Португалия решава да колонизира Бразилия, Салвадор е първото населено място, основано на територията - 29 март 1549 г. Вероятно това е причината и градът да бъде един основните центрове за търговия с роби в Южна Америка. Африканското влияние днес може да бъде видяно навсякъде в Салвадор – културата, архитектурата, религията и други. Затова градът е известен като Рома Негра (Черният Рим).

2_088.jpgРесифе – столицата на щата Пернамбуко е деветият по население град в Бразилия – над 1,55 милиона жители (3,7 милиона с предградията). Ресифе е разположен на 218 кв км на мястото, където реките Барибе и Капибарибе се вливат в Атлантическия океан. Градът е известен с впечатляващите си плажове, а най-известният от тях е Боа Виагем. В района на града има различни исторически забележителности като Оранжевия форт, останал от сериозното присъствие на Холандската източноиндийска компания и който през 1982 г. е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Ресифе е арена на много карнавали и улични паради.

2_089.jpgНатал – столицата на щата Рио Гранде до Норте е разположена на територия от 170,298 кв. км, а населението на града е 950 820 жители (1,3 милиона с предградията). Създаването на населеното място започва на 25 декември 1597 г., когато португалските власти решават да си върнат владението по река Потенгри, което е завзето от френски пирати. Няколко дни след това започва изграждането на укрепено място. Две години по-късно – на 25 декември 1599 г. Градът е посетен от изследователя Джеронимо де Албукерке. Заради съвпадането двете дати 25 декември не е ясно от коя произлиза името на града Натал (от португалския – Коледа). Заради разположението си градът е най-близо георграфски до Европа от всеки друг град в Северна и Южна Америка. Натал е наричан Cidade do Sol (Слънчевият град) заради тропическия климат, който осигурява средни годишни температури от 28 градуса по Целзий и 300 слънчеви дни. Затова е обект на сериозен туристически интерес през цялата година.

2_090.jpgФорталеза – столицата на щата Сеара е с население от 2,55 милиона жители (3,6 милиона с предградията), което го прави петият най-населен град в Бразилия. Форталеза е разположен на площ от 313 кв. км, което го прави най-гъсто населеният град в Бразилия. Името му произлиза от Шоненборх Форт, построен по време на управлението на холандците в периода 1637-1654 г. Градът Форталеза е създаден през 1726 г., но едва през 1799-а става столица на щата. Със своята 34-километрова плажна ивица Форталеза е най-големият туристически обект в североизточна Бразилия, което в последните години превърна града и във важен икономически център. Особено интересни са плажните ресторанти – barracas, които предлагат ястия от пресни морски дарове.

2_091.jpgМанаус – столицата на щата Амазонас е разположен на мястото, където се вливат реките Негро и Солимоес. С вече близо 2 милиона жители (2,4 милиона с предградията) това е най-населеният град в щата и 12-и по големина в Бразилия. Манаус е разположен на 1,982 кв. км. Основан през 1669 г. градът се превръща в индустриален център през ХХ век. Екваториалният климат осигурява средни годишни температури от 28 градуса по Целзий, но и влажност от 80%. Ясно изразени са два сезона – дъждовен и сух. В периода между юни и ноември температурите достигат до 40 градуса по Целзий. Едно от най-забележителните места в града е концертната зала „Театро Амазонас“, която е домакин на ежегоден оперен фестивал.