Севиля победи Бенфика с 4:2 след дузпи на финала в Лига Европа в Торино и спечели за трети път в своята история след 2006 и 2007 година трофея от турнира, който е наследник на УЕФА Къп. В редовното време и продълженията попадения не бяха отбелязани голове, а при дузпите Севиля не пропусна нито една, докато вратарят на тима Бето спаси ударите от бялата точка на Оскар Кардосо и Родриго. Така андалусци се изравниха с Ювентус, Интер и Ливърпул, които също са печелили по три пъти тази надпревара.

Бенфика пък загуби осми пореден финал в евротурнирите и проклятието на бившия треньор на „орлите” Бела Гутман продължава вече 52 години. През 1963, 1965, 1968, 1988 и 1990 г. „орлите“ губят финалите в КЕШ, а през 1983, 2013 и 2014 година се оказват от губещата страна на финалите на Купата на УЕФА/Лига Европа. Унгарският специалист Бела Гутман извежда Бенфика до триумф в КЕШ през 1961 и 1962 г. След победата с 5:3 над Реал (Мадрид) на финала в Амстердам през 1962 г. Гутман иска от ръководството на „орлите“ да му бъде увеличена заплатата. Той обаче получава отказ и подава оставка. На излизане от офиса треньорът изрича клетвата: „Бенфика няма спечели купа в Европа през следващите 100 години!“.

Срещата на „Ювентус стейдиъм” бе предшествана с внушителна церемония и прекрасна хореография пред погледа на президента на УЕФА Мишел Платини и бившия мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън. Началните минути бяха равностойни, като и двата тима организираха скоростни атаки, които обаче така и не доведоха до гол. В 25-ата минута треньорът на Бенфика Жорже Жесуш бе принуден да направи принудителна смяна, като на мястото на контузилия се Сулеймани пусна в игра Андре Алмейда. Шест минути по-късно вратарят на „орлите” Ян Облак се намеси решително след удар на Карлос Бака. До края на полувремето тимът от Лисабон владееше повече топката, но Севиля създаваше по-опасните положения и пропуски направиха Алберто Морено и Карлос Бака, чийто удари бяха спасени от Облак. Последваха опасни атаки на Бенфика и пропуски на Николас Гайтан, Родриго и Макси Перейра.

През втората част португалският гранд натисна и създаде повече голови положения, но така и не успя да отбележи гол. Веднага след почивката в рамките на по-малко от минута Бенфика имаше две стопроцентови възможности за гол, но Лима и Родриго не успяха да се разпишат, след като ударите им бяха блокирани. В 60-ата минута Родриго стреля, а топката срещна ръката на бранител на Севиля в наказателното поле, но съдията Феликс Брих не посочи бялата точка, а при ответната атаката Хосе Антонио Рейес стреля опасно и Ян Облак спаси. В 84-ата минута Лима беше на път да се реваншира за всичките си пропуски с прекрасен прехвърлящ удар извън наказателното поле, но Бето спаси. Натискът на „орлите” до края на редовното време не се оправда и нулевото равенство се запази.

В продълженията отборите играха предпазливо с оглед и на изчерпаните си сили, а Севиля имаше две положения за гол, пропилени от Карлос Бака и Кевин Гамейро. При рулетката на дузпите, които се изпълняваха пред вратата, зад която бяха феновете на Севиля, андалусци бяха по-точни и реализираха при всичките си опити от бялата точка. За Бенфика решаващи пропуски направиха влезлият като резерва Оскар Кардосо и Родриго, които се колебаха доста и ударите им бяха уловени от португалския вратар Бето. Така Севиля спечели Купата на УЕФА/Лига Европа за трети път в своята история след 2006 и 2007 година, изравнявайки се по този показател с Ювентус, Интер и Ливърпул.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ПО МИНУТИ - ТУК
 
sev.jpgСевиля – Бенфика 4:2 след дузпи______________.jpg
(0:0 в редовното време и продълженията)

ПРИ ДУЗПИТЕ

0:1 Лима бележи за Бенфика
1:1 Карлос Бака реализира безкомпромисно за Севиля
1:1 Оскар Кардосо се колебаe твърде дълго и пропуска за Бенфика, след като Бето спасява
2:1 Стефан Мбиа реализира с мощен изстрел за Севиля
2:1 Родриго също пропуска за Бенфика, като Бето отново спасява
3:1 Коке вкарва със силен удар за Севиля
3:2 Луизао бележи за Бенфика
4:2 Кевин Гамейро реализира и донася трофея на Севиля
0.sev_2.jpg
Торино, „Ювентус Стейдиъм“
Съдия: Феликс Брих (Германия)
 
Севиля: 13.Бето, 21.Николас Парея, 2.Федерико Фацио jalt.jpg, 6.Даниел Карисо, 23.Коке, 16.Алберто Морено jalt.jpg, 40.Стефан Мбиа, 11.Иван Ракитич, 20.Витоло (110 - smqna.jpg 5.Диого Фигуейраш), 19.Хосе Антонио Рейес (78 - smqna.jpg 7.Марко Марин (104 - smqna.jpg 18.Кевин Гамейро), 9.Карлос Бака
Резерви: Хави Варас, Фернандо Наваро, Диого Фигуейраш, Марко Марин, Ибора, Пьотр Троховски, Кевин Гамейро
Треньор: Унай Емери
 
Бенфика: 41.Ян Облак, 4.Луизао, 24.Есекил Гарай, 14.Макси Перейра, 16.Гилерме Сикейра jalt.jpg (99 - smqna.jpg 7.Оскар Кардосо), 6.Рубен Аморим, 20.Николас Гайтан (119 - smqna.jpg 90.Иван Кавалейро), 30.Андре Гомеш, 8.Миралем Сулеймани (25 - smqna.jpg 34.Андре Алмейда), 11.Лима, 19.Родриго
Резерви: Артурс Мораес, Стивън Витория, Оскар Кардосо, Филип Джуричич, Жардел, Андре Алмейда, Иван Кавалейро
Треньор: Жорже Жезуш

ВИДЕО ОТ ВСИЧКИ ДУЗПИ