Баскетболистите на Лукойл Академик сразиха Черно море Порт Варна с 93:74 в зала „Универсиада” в първата среща от полуфиналната плейофна серия помежду им.

Шампионите на България в последните 11 сезона доминираха напълно и водеха с 44:38 на почивката. Черно море заигра доста по-агресивно в защита през третата част, но въпреки това Лукойл отново направи разликата двуцифрена, запазвайки я така и до края на частта. Дошла при 67:53 за „студентите”. Последната четвърт също премина под контрола на шампионите, който дори поведоха с 20 точки разлика при 84:64, но в крайна сметка спечелиха с 93:74.

Марко Килингсуърт се включи силно като резерва с 15 точки, а Юре Лалич реализира 14 точки при перфектна стрелба. Аландо Тъкър също завърши с 14, докато Антъни Уийдън вкара 13. За гостите от Варна Асен Великов се отличи с 18 точки.

Втората среща е в събота пак в София, а се играе до три победи от пет мача. В другата полуфинална един срещу друг се изправят Балкан (Ботевград) и „Левски”, които ще изиграят първия си мач утре. Първите два мача в Ботевград са на 9-и и 11 май.