България има световен шампион по бокс за младежи! Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 килограма на шампионата, провеждащ се в зала "Арена Армеец". Талантът ни победи по точки младежкия шампион на Азия Вадим Казаков от Казахстан с единодушно решение на съдиите, които му отсъдиха 3:0 гласа (29:28, 30:27, 30:27).

Ненавършилият още 18 години състезател на Славия се представи на висота в първите два рунда и напълно заслужено стигна до големия успех, след 5 мача на ринга в София. Така Найденов прибави световна титла към европейската си от 2012 г. и записа най-значимото постижение в своята кариера, която без съмнение ще е бляскава.

000000000_blagoy_naidenov.jpg

Освен това Найденов взе реванш от Казаков за поражението си преди месец във финала на турнира в Бранденбург, когато казахстанецът ликува. Сега обаче радостта беше за българина, който вдигна на крака публиката в "Арена Армеец".

"Много съм изморен, много силен мач, един от най-силните ми е този. Сторих нещо невероятно, не може да се опише. Дори още не знам какво се случва", бяха първите думи на героя след сладкия му триумф.

"Тази титла я посвещавам на баща ми. За него е, защото е имало случаи, когато съм искал да се отказвам и да спирам с бокса, но той все ме разубеждаваше. Писвало ми е след тежки загуби, след мъчителни тренировки, но баща ми винаги ме е надъхвал и ме съветваше да продължа", разказа още пред камерата на БНТ талантът.

"Напрежението на финала е друго, много е тежко. Радвам се, че успях. Мисля, че напълно заслужих световната титла. Следващата ми цел е медал на Олимпиадата в Нанджинг. Златен, разбира се", добави Благой Найденов.

Световният шампион получи златния се медал от президента на българската федерация по бокс Красимир Инински.