Болеслав Козакевич е роден в Пловдив. Той е от полски произход, но дълги години е живял във Франция. Именно Козакевич е човекът, довел Омар Косоко в България. Бенинецът прави фурор с екипа на ЦСКА през пролетта. Ето как протече разговорът ни.
 
- Г-н Козакевич, напоследък много се шуми около Омар Косоко след отличните му изяви с екипа на ЦСКА и двата гола, които отбеляза – срещу “Ботев” (Пловдив) и “Левски”. Бихте ли ни казали истината за появата на бенинския нападател в България?
-Аз съм живял дълги години във Франция и работя с няколко местни мениджъри, единият от които е мениджър на Косоко. Моята задача бе да предложа Омар на български клубове. Първият, към когото се обърнах, беше Христо Стоичков. Това се случи преди близо една година, когато Ицо стана временно треньор на ЦСКА. Със Стоичков се познаваме от деца, тъй като бяхме заедно в школата на Марица. Той много хареса Косоко, но помните какво се случи миналото лято в ЦСКА. Стоичков напусна, а клубът бе пред фалит. След това предложих Омар и на “Левски”. “Сините” също останаха впечатлени от качествата на футболиста, но тъй като разполагаха с предостатъчно играчи на поста, на който играе и Косоко, не се стигна до трансфер. Впоследствие разговарях със Стойчо Младенов. Неговият екип наблюдава записи от изяви на Омар по интернет.
 
- Доколкото знаем, Стойчо Младенов и помощникът му Анатоли Нанков са гледали въпросните записи...
- Да, Стойчо го одобри, но поиска първо да го види в тренировките за няколко дни, което беше нормално. Не можеше ей така на сляпо да се взима футболист. И Косоко премина в ЦСКА. През есента той не се представи на ниво. Но после, когато Младенов му даде нов шанс, Омар коренно се промени. Виждате какво прави през пролетта.
 
- Заговори се, че два френски клуба проявяват интерес към него?
- Да, да, има интерес. Става въпрос за френски, турски и за български клуб.
 
- Български?
- Български, да. Един от силните отбори в България.
 
- Кой е той?
- Няма да изпадам в подробности, защото Косоко е футболист на ЦСКА. Договорът му изтича сега, но има опция за удължаването му с още две години. В края на тази и в началото на следващата седмица предстоят преговори с ЦСКА. Ако всичко е наред, Омар ще остане при “червените”. Не е изключено обаче да се стигне и до трансфер в чужбина.
 
- Вие сте човекът, довел Ларсен Туре в “Левски”. Предстои ли развод между гвинееца и “сините”?
- Не, защо да предстои развод?
 
- Ами феновете остават с впечатление, че Туре не иска да продължи кариерата си на “Герена”, а и с тези постоянни капризи от негова страна?
- Вижте, няма никакви капризи от негова страна. В това съм категоричен. Туре е професионалист, с над 100 мача във френската Лига 1. Той иска да остане в “Левски”, а доколкото знам и “сините” искат да го задържат.
 
-Сигурен ли сте в това, което казвате?
-Убеден съм!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ