Двама световни юношески шампиони отпаднаха на 1/2-финалите на Световното по бокс за младежи, което се провежда в София. Украинците Рамил Гаджиев (75 кг) и Роберт Мартон (91), които триумфираха на домашното Световно в Киев миналата година, трябваше да се задоволят с бронзовите медали в по-горната възраст (17-18 г.).

Гаджиев, отстранил българина Николай Чавдаров на четвъртфиналите, днес претърпя разочарование срещу здравия хърватин Лука Плантич. Любопитното е, че украинецът участва и на Европейското училищно в Ямбол през 2010 г., където остава 9-и, а Чавдаров тогава спечели бронзов медал.

Мартон, шампион от Киев при 80-килограмовите, сега падна от кубинеца Йордан Ернандес в кат. до 91 кг. Ернандес, който има във визитката си победи само на силния международен турнир за подрастващи „Мемориал Павлюков” в Анапа (Рус), ще срещне в спора за титлата друга хърватстка сензация – Тони Филипи, победил в другия полуфинал корееца Ким.

В борбата за златото при 64-килограмовите обаче ще участва Виктор Петров (Укр) - европейски шампион при юношите от София 2012 и сребърен медалист от континенталното при младежите Ротердам 2013, но в кат. до 60 кг. Днес той се справи с напористия японец Тошихиро Сузуки.

Освен Душко Благовестов (56 кг), който е втори в Европа през 2012 г., с бронз се задоволи и сребърният медалист от европейското юношеско в Анапа през миналата година Руфат Хюсейнов (Азер), който елиминира още във втория кръг българския представител в кат. до 49 кг Орлин Йорданов.

Финалистите в пет от 10-те категории при младежите:
49 кг: Сюлаймон Латипов (Узб) – Шалкар Айхинбай (Каз)
56 кг: Хавиер Ернандес (Куба) – Султан Заурбек (Каз).
64 кг: Виктор Петров (Укр) – Биберт Тюменов (Рус)
75 кг: Лука Плантич (Хър) – Дмитрий Нестеров (Рус)
91 кг: Йордан Ернандес (Куба) – Тони Филипи (Хър)

Във вечерната сесия, която стартира в 17 ч, ще бъдат излъчени финалистите и в останалите категории. Около 18:30 ч на ринга ще излезе и българската надежда Благой Найденов, който ще боксира срещу Нарек Манасян от Армения.