ФИФА обяви, че Барселона все пак ще има право да привлича играчи през летния трансферен прозорец. Световната футболна централа временно вдигна наложената забрана след подадена жалба от страна на каталунците.
 
„Блаугранас“ получи забрана да привлича нови играчи през следващите два трансферни прозореца, след като бяха открити нарушения при привличането на футболисти под 18-годишна възраст. Сега обаче наказанието е временно отменено до взимането на окончателно решение.
 
„Барселона внесе жалба пред Апелативната комисия на ФИФА срещу решението на Дисциплинарната комисия да наложи забрана за привличането на играчи за период от два трансферни прозореца. От клуба поискаха заедно с жалбата наказанието да бъде временно отменено до произнасянето на Апелативната комисия“, обявиха от ФИФА.
 
„В тази връзка президентът на Комисията Лари Мусенден взе под внимание комплексността на материята, приближаващия срок за отваряне на трансферния пазар (1 юли), фактът, че Апелативната комисия може да не се произнесе бързо по казуса и евентуалното следващо обжалване на Барселона пред Спортния арбитражен съд, което може да проточи още повече срока за разрешаване на проблема. Затова Мусенден временно вдигна забраната върху Барселона при картотекирането на нови играчи“, пише още в позицията на футболната централа.
 
Вдигането на забраната означава, че трансферът на Ален Халилович от Динамо (Загреб) може да бъде осъществен, както и очакваното преминаване на вратаря Марк-Андре тер Щеген от Борусия (Мьонхенгладбах) в Барселона.