Атлетико Мадрид приема Челси в първи полуфинал в Шампионската лига. Двубоят е днес от 21:45 часа на "Висенте Калдерон" в испанската столица и ще бъде предаван в БЛИЦ TV, както и по БиТиВи Екшън. На четвъртфиналите Атлетико се справи с Барселона, а Челси изхвърли ПСЖ.

За първи път след 40 години Атлетико Мадрид се класира в Топ 4 на Шампионска лига/КЕШ. Именно през сезон 1973/74 тимът игра за последно финал в надпреварата, когато загуби от Байерн Мюнхен. Диего Симеоне и компания продължават с мечтите, че този сезон спомените отпреди 40 години може да станат реалност. "Дюшекчиите" водят в Примера дивисион, оставяйки зад себе си грандовете Реал Мадрид и Барселона, а вече показаха, че могат да се справят и с най-добрите, елиминирайки каталунците на четвъртфиналите.

Атлетико Мадрид няма загуба у дома срещу английски отбори. Статистиката от мачовете между "дюшекчиите" и Челси е изравнена, с леко предимство на Атлетико Мадрид заради спечелената Суперкупа на Европа миналото лято. Двата отбора играха три пъти помежду си, два в групите на турнира през сезон 2009/10 (4:0 за Челси и равенство 2:2) и веднъж през миналото лято на финала за Суперкупата на Европа. Във финалния спор Радамел Фалкао вкара три гола за Атлетико и след 4:1 тимът спечели трофея.

Жозе Моуриньо се връща в Мадрид, където изкара три сезона начело на Реал. Последните му две срещи с Атлетико не бяха приятни. През миналата пролет все още като треньор на "белия балет" той загуби финала за Купата на Краля, а няколко месеца по-късно дойде и загубата за Суперкупата на Европа. Португалецът няма да може да разчита днес на наказания Бранислав Иванович, а звездата Еден Азар е под въпрос заради контузия.

Атлетико Мадрид - Челси
Днес от 21:45 часа
Мадрид, "Висенте Калдерон"
Пряко по БиТиВи Екшън
Съдия: Йонас Ериксон

Вероятни състави:
atletico.jpg
Атлетико Мадрид:
Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Фелипе Луис, Раул Гарсия, Габи, Тиаго, Коке, Давид Вия, Диего Коста
Резерви: Арансубия, Алдервейрелд, Кристиян Родригес, Диего Рибас, Марио Суарес, Соса, Адриан
Контузен: Манкийо; Наказани: няма

челси_1.jpg
Челси: Петер Чех, Давид Луис, Гари Кейхил, Джон Тери, Сезар Аспиликуета, Франк Лампард, Рамирес, Андре Шюрлле, Оскар, Вилиан, Фернандо Торес
Резерви: Марк Шварцер, Томас Калаш, Ашли Коул, Оби Микел, Демба Ба, Еден Азар
Контузени: Ето`о, Ван Гинкел; Наказан: Бранислав Иванович


Баланс: 3 мача, 2 победи за Атлетико Мадрид, 1 победа за Челси
Сезон 2009/10, групи
Челси - Атлетико Мадрид 4:0
Атлетико Мадрид - Челси 2:2
Суперкупа на Европа 2012 година
Челси - Атлетико Мадрид 1:4

Любопитни факти:
*Атлетико Мадрид преследва първи финал в турнира от 40 години насам. Тимът загуби от Байерн Мюнхен с 0:4 през сезон 1973/74.

*Жозе Моуриньо е спечелил само 2 от 7 полуфинала, в които е водил отбори.

*Ако отстрани Атлетико Мадрид, Челси ще играе на трети финал в Шампионската лига за последните 7 години. Предишните два бяха под ръководството на Авраам Грант и Роберто ди Матео.

*Като треньор на Реал Мадрид Жозе Моуриньо има баланс от 8 победи и 1 загуба в 9-те си мача срещу Атлетико Мадрид. Португалецът записа осем поредни победи, но се издъни накрая във финала за Купата на Краля през май миналата година (2:1 победа за Атлетико Мадрид).

*Моуриньо ще играе на полуфинал за пети пореден път, предишните четири бяха начело на Реал Мадрид (3 пъти) и Интер (1 път). И трите пъти с Реал Мадрид отпадна, а единствено с Интер успя да играе финал и да спечели трофея през 2010 година.

*Атлетико Мадрид никога не е губил от английски отбори у дома - пет победи и четири равенства от общо девет сблъсъка.

*Атлетико Мадрид има една единствена загуба у дома през целия сезон във всички турнири от 28 мача. Тя е от Реал Мадрид в полуфинал за Купата на Краля. От 28 мача вкъщи Атлетико е записал 24 победи, 4 равенства и 1 поражение.

*Атлетико Мадрид е отбелязал общо 109 гола във всички турнири, с което подобри рекорда от сезон 1996/97.

*Един срещу друг днес се изправят последните два победителя в турнира Лига Европа.

*Балансът на Челси като гост на испански отбори е 3 победи, 6 равенства и 5 загуби.

*Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо може да стане първият в историята, който печели трофея с три различни отбора, ако стигне финал и триумфира. До момента португалецът спечели с Порто и Интер.

*Осем футболисти от двата отбора са застрашени да пропуснат реванша на "Стамфорд Бридж", ако получат жълти картони днес. От Челси това са Давид Луис, Лампард, Оби Микел и Вилиан. От Атлетико Мадрид това са Емилиано Инсуа, Коке, Хуанфран и Габи.