Хърватката Дона Векич спечели първа титла от турнир на WTA, като триумфира в Куала Лумпур. Във финал, изпълнен с много обрати и прекъснат заради дъжд в шестия гейм на първата част, Векич се наложи над водачката в схемата Доминика Цибулкова от Словакия с 5:7, 7:5, 7:6(4).

Шампионката стана първата тенисистка под 18 години (Дона е родена на 28 юни 1996 г.) с трофей след Ваня Кинг, която победи в Банкок през 2006-а.

Цибулкова започна великолепно и беше само на гейм от титлата, като водеше със 7:5 и 5:4, пише sofia-tennis.bg. В този момент Векич започна прелома и спечели седем поредни гейма до 4:0 в третия сет. После тийнейджърката от Осиек имаше и три мачбола при 5:2, но десетата в света словачка ги отрази и после доведе нещата до 5:5. Стигна се до тайбрек, в който обаче хърватката беше по-концентрирана и затвори двубоя след почти три часа игра.

"Беше много тежък мач, тя игра чудесно. Водех с 5:1 гейма в третата част, но тя заигра невероятно добре и се върна. Зрителите ми помогнаха много и затова посвещавам титлата на тях", заяви Векич при награждаването.

Дона успя от третия си опит на финал. Тя изпусна трофеите през 2011 г. в Ташкент и миналата година в Бирмингам. Победата в столицата на Малайзия изстреля хърватката до 65-ото място в световната ранглиста.