Люис Хамилтън (Мерцедес) спечели Гран при на Китай, четвърти кръг от настоящия сезон. Триумфът на Мерцедес бе пълен, след като Нико Розберг се нареди на второ място. Трети финишира Фернандо Алонсо (Ферари), четвърти остана Даниел Рикардо (Ред Бул), топ пет допълва Себастиан Фетел също с Ред Бул.

Люис Хамилтън тръгна от полпозишън, негов 34-и в кариерата му, с което счупи британския рекорд на Джим Кларк (с 33 полпозишъна). Британецът така и не изпусна водачеството и заслужено триумфира в Шанхай. Това е негова трета поредна победа от началото на сезона. Мерцедес записа трета двойна поредна победа от началото на шампионата - три пъти поред Хамилтън е първи, а Розберг - втори.

Ред Бул, които се представиха добре в квалификацията, днес не можаха да стигнат до подиума. Себастиан Фетел стартира добре, но после загуби позиции от Алонсо в бокса и в крайна сметка остана пети. В 25-ата обиколка Себ получи заповед по радиото да пропусне съотборника си Даниел Рикардо и така австралиецът завърши четвърти.

СЪСТЕЗАНИЕТО
Хамилтън стартира много добре и като че ли реши изхода на състезанието още в началото. За разлика от Люис – Розберг, изостана и бе задминат от Фетел. Фелипе Маса опита да мине покрай всички пилоти, но осъществи лек контакт с Алонсо. За щастие и двата автомобила успяха да продължат надпреварата.

След като колоната се нареди в следващата обиколка, Розберг започна да си проправя път напред, като задмина Фелипе Маса и Хюлкенберг. Състезанието за бразилеца обаче бе опропастено от неговите механици в 10-ата обиколка, когато трябваше да прекара повече от минута в бокса, докато отборът се опитваше да постави новата му задна лява гума.

Хамилтън направи първо спиране едва в 17-ата обиколка и систематично трупаше аванс начело. Розберг пък сътвори може би най-красивия момент в състезанието в 22-ата, когато в продължение на 4-5 завоя води люта битка с Фетел за третото място. Накрая световният шампион преклони глава, а след това в 41-ата обиколка за Розберг не бе трудно да мине и пред Алонсо с помощта на DRS-а.


8_2.jpg
000000000000000009.jpg