Строителна цел №1 на настоящото ръководство на Министерството на младежта и спорта - ремонтът на Зимния дворец в София влезе във фазата на търсене на изпълнител. Държавната фирма "Академика 2011", чийто принципал е спортното министерство, обяви обществена поръчка за инженеринг (проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор). След месеци на спекулации и увъртания очакваната цена според възложителя е 40 833 333 милиона лева.

Сумата е само за реконструкцията и вероятно не включва обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени на настоящи наематели на съоръжението в Студентския град. Според неофициална информация на "Дневник" само за двете най-големи заведения сумата за неустойка за предварително прекратяване на договорите е в рамките на няколко милиона лева.

В последните месеци спортният министър Мариана Георгиева няколко пъти споменаваше сума от 50 милиона лева за ремонта на залата с капацитет около 4000 души. Правителството отпусна 35 милиона лева за тази година за увеличаване на капитала на "Академика 2011", които ще бъдат използвани за реконструкцията. На предпоследната си пресконференция Георгиева не ангажира с точна сума за ремонта, защото щяла да зависи от офертите в конкурса. Наскоро обаче обяви, че сумата може да надхвърли 50 милиона лева и да стигне дори 55 милиона.

Обявената прогнозна стойност от "Академика 2011" е около 45% от сумата, която беше похарчена за построяването на чисто новата зала "Арена Армеец" за 12 хиляди души. От кандидатите се очаква да имат реализиран оборот от поне 80 милиона лева за последните три години, а от тях 40 милиона лева трябва да е оборот от строителство и/или проектиране. Освен това кандидатите трябва да имат достъп до кредитна линия за 3 милиона лева.

Според поръчката ремонтът ще продължи 21 месеца, в които не е ясно какво ще се случи с използващите съоръжението три "ледени" спорта - по хокей на лед, фигурно пързаляне и шорттрек.