Черно море приема Литекс в интригуващ мач от 34-ия кръг на "А" група, който стартира в 15:00 часа на "Тича". "Mоряците" преследват първа победа над "оранжевите" от началото на сезона в четвъртия мач помежду им.

Литекс е единственият отбор, който през този сезон успя да вземе три точки на "Тича". Това стана в края на редовния сезон - 2:1 на 1 март, когато имаше скандали, след като съдията Димитър Андреев даде спорна дузпа на ловчанлии, която Юрген Джазула вкара в 79-ата минута. Гонзо беснееше и след мача, когато заяви, че дори е смятал да извади отбора от терена.

На старта на плейофите пък двата тима направиха нулево равенство в Ловеч. Иначе на 5 октомври "оранжевите" спечелиха с 2:1 домакинството си на селекцията на Георги Иванов. Гонзо и момчетата му препънаха много отбори последните месеци, а само преди дни Черно море не се даде и на шампиона Лудогорец, завършвайки 1:1 на "Тича". В края на март варненци взеха точка и от ЦСКА (0:0), измъкнаха 1:1 при гостуването на "Ботев" (Пловдив), както и победиха Локомотив (Пловдив) с 2:0. Гонзо и играчите му са оптимисти, че могат да препънат и Литекс. "Оранжевите" се опитват да догонят разградчани. Преди днешния мач Литекс е втори с 64 точки, на 6 от Лудогорец, който почива в този кръг. "Моряците" пък са на 6-ата позиция с 50 точки.

Литекс ще се стреми на всяка цена да спечели и днес на "Тича", за да запази второто си място, за което амбиции има и ЦСКА. "Армейците" в момента изостават с 3 точки от "оранжевите" и тепърва битката ще се нажежава още повече.

Любопитен е и сблъсъкът между Миодраг Йешич и Георги Иванов-Гонзо. Двамата се срещат за пръв път след 2006 година. Както е известно, тогава воденият от сърбина ЦСКА изгуби 7 точки преднина и завърши сезона втори зад "Левски" на Гонзо. Уволнението на Генерала преди 6 години дойде след загуба от "сините" с 0:1. А гола вкара именно настоящият треньор на Черно море, който бе точен от дузпа. Веднага след този двубой Йешич бе изритан от "Армията". След това сърбинът се връщаше два пъти в България. Първо, през сезон 2007/08, когато пое Литекс. Тогава обаче Иванов играеше в Риека. Преди година Йешич водеше отново ЦСКА, но само в два мача - срещу Литекс и Черноморец, след което бе уволнен от "Титаните". В този период той така и не можа да се срещне с водения от "синята" легенда Черно море. Днес двамата за пръв път ще се изправят един срещу друг като треньори и Йешич ще се стреми да отмъсти на колегата си.

ЧЕРНО МОРЕ - ЛИТЕКС

Днес от 15:00 часа
Варна, стадион "Тича"
Съдия: Вихрен Манев
ПРЯКО ПО ТВ7
 
  more1.jpg
ЧЕРНО МОРЕ: Георги Китанов, Димо Атанасов, Стефан Станчев, Кирил Котев, Михаил Венков, Даниел Георгиев, Еденилсон Бергонси, Стенли Окоро, Георги Божилов, Иван Коконов, Бакари
Контузени: няма
Наказани: Сашо Александров
Треньор: Георги Иванов



lit.jpg
ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Васил Божиков, Илия Миланов, Николай Бодуров, Страхил Попов, Румен Руменов, Джемал Берберович, Армандо Ваюши, Симеон Славчев, Данило Асприля, Джордан
Контузени: Петър Златинов, Юрген Джазула
Наказан: Момчил Цветанов
Треньор: Миодраг Йешич



Баланс: 28 мача, 6 победи за Черно море, 6 равенства, 16 победи за Литекс, г.р. 25:46

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ