Официалният сайт на Международната боксова асоциация (АИБА) постави трима български състезатели сред фаворитите за отличия на световното първенство за младежи, което започна преди ден в столичната зала „Арена Армеец”.

Според специалистите най-голямото оръжие на България е Благой Найденов (81 кг), който спечели европейската титла на шампионата в София преди 2 години. „Той ще може да покаже своите възможности отново на родна земя и след първото място на мемориала „Данас Познякас” има реални шансове да спечели това класно състезание”, се казва в материала на АИБА.

Благой обаче ще има тежко изпитание още на старта на световното, като в първия кръг на 19 април среща руснака Ислам Текеев.

Наред с Найденов АИБА поставя сред фаворитите и европейския шампион Даниел Асенов (52 кг), и Душко Благовестов (56), който днес излиза за първия си бой на световното.

„Сигурен съм, че щом шампионатът е в София, България ще е приготвила силен отбор, с който да атакува квотите за Нанджинг и медалите от световното”, обяви преди ден и президентът на АИБА Чинг-Куо Ву.

Според сайта на световния бокс най-сериозните битки ще се водят в кат. до 60 кг, където са се събрали много талантливи и опитни боксьори. Световният юношески шампион и младежки първенец на Азия Абилайхан Жусуров е топ фаворитът за титлата. Конкуренция ще му правят европейскитя юношески шампион Тамерлан Батдиев от Русия, световният юношески първенец Алаин Лимонта Бузет от Куба и бронзовият медалист от европейското Франсиско Маиета от Италия. В тази категория България ще бъде представяна от Илиян Марков, който има 5-о място от континентално първенство.

Голямата звезда в отбора на САЩ е Шакур Стивънсън, който започва своята кариера на боксьор на 5 г. и оттогава се утвърждава като един от най-талантливите състезатели. US тийнейджърът спечели златото от световното първенство за юноши в Киев през септември. Той се пробори и с далеч по-имени от него съперник за титлата от шампионата на САЩ, който бе и квалификация за световното в София. Така 17-годишният Стивънсън се превръща в топ фаворит за титлата в категория до 52 кг, смятат от АИБА.

Световният юношески шампион от Австралия Сатали Теви Фуимаоно не е губил среща през последните две години и се ползва с огромен опит при 75-килограмовите. Други, заслужаващи внимание боксьори, които ще се качат на ринга в София, са двукратният европейски шампион за юноши Тимур Пирдамов (Рус) в кат. до 69 кг, както и неговият сънародник, непобедимият Марат Керимханов (+91 кг).

В отбора на Украйна пък личи името на двукратния юношески еврошампион и сребърен медалист от младежкото континентално първенство Виктор Петров. Той е спечелил 200 среща в своята досегашна кариера и е дошъл за титлата в София при 64-килограмовите, смятат специалистите.