България ще кандидатства за домакинство на европейската квалифакиция за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Премиерът на страната Пламен Орешарски е уверил президента на федерацията Красимир Инински, че държавата ще застане зад подобна инициатива.

Това разкри самият Инински след срещата си с Орешарски в Министерски съвет, на която присъстваха президентът на АИБА Чинг-Куо Ву, неговият заместник и президент на Европейската конфедерация по бокс Франко Фалчинели и изпълнителният директор на БОК Белчо Горанов.

„Срещнах се с г-н Орешарски в Сочи на зимните олимпийски игри и сега съм много щастлив, че отново имах възможност да поговоря с него. Тъй като аз съм и член на Изпълнителното бюро на МОК говорихме и за всички други спортове и лично благодарих на отговорните хора в България, че подпомагат развитието им”, заяви президентът на АИБА.

По-късно той даде специална пресконференция в зала „Арена Армеец”, където вече започнаха битките от световното първенство за младежи. На срещата с медиите присъства и супервайзърът на турнира Луис Босели от Бразилия. Той изнесе окончателните данни за участниците в София – 437 младежи в 10п категории и 85 девойки в три категории от 90 държави.

„Никак не е лесно да се организира такова мащабно първенство, но за момента всичко върви много добре – заяви още д-р Ву.

Освен рекордния брой участници, квалификацията в София е и първата, която ще се проведе по нова система. Шефовете на световния бокс решиха визи за младежката олимпиада в Нанджинг да получават първите 6 младежи и първите 5 девойки във всяка категория, а не както бе предвидено – съответно по 5 и по 4, плюс по една уайлд кард. Така победителите от ¼-финалните двубои ще се класират директно, а загубилите ще играят за останалите свободни квоти.

Д-р Ву говори и за старта на професионалната лига към АИБА, чийто първи турнир се очаква да стартира на 24 октомври. „Мислехме да е още през лятото, но тогава вниманието на всички ще бъде съсредоточено върху световното първенство по футбол в Бразилия, после идва младежката олимпиада в Нанджинг и други важни спортни събития и затова ще го направим, когато няма такива”, обясни той. Относно възможността България да приеме първия турнир от профисериите, д-р Ву обясни, че всяка страна със заявени състезатели за тях има право да кандидатства, но графикът на турнирите по категории ще се реши допълнително.