Шампионите на Норвегия и Словакия ще получат уайлд кард за стартиращата през есента Шампионска лига по хокей на лед, информира шведската телевизия SVT. Лигите на двете страни с най-голям рейтинг след първенствата на шестте страни основателки на турнира – Швеция, Швейцария, Финландия, Чехия, Германия и Австрия.
 
В петък стана ясно, че финалистът в шампионата на Германия Кьолнер Хайе и новакът в шведския елит Юргорден попълват бройката от 38 отбора. Последните два тима ще бъдат допълнени с уайлд кард. Общият награден фонд на Шампионската лига по хокей на лед е 1,5 милиона евро, което пет пъти повече от този на предшественика на турнира – Юропиън Трофи.
 
В момента в Словакия и Норвегия се играят финалните плейофи в местните първенства. Носителят на Континенталната купа Ставангер Ойлърс води с 3:2 на Волеренга, докато Нитра и Кошице са 1:1. Следващите шампионати по рейтинг са първенствата на Франция и Дания. Последните два участника в Шампионската лига ще станат ясни на 10 май, а жребията за 10-те трупи ще се проведе на 21 май в Минск по време на световното първенство.
 
УЧАСТНИЦИТЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА
Австрия: Ред Бул Залцбург, Виена Кепитълс, Вилах, Болцано Фоксес
Чехия: Били Тигри (Либерец), Пардубице, Славия (Прага), Витковице (Острава), Оцеларжи (Тринец), Злин
Финландия: ХИФК (Хелзинки), Юваскила, КалПа (Куопио), Кярпят Оулу, Тапара (Тампере), ТПС Турку, Луко Раума, СайПа
Германия: Адлер Манхайм, Айсберен (Берлин), Инголщад, Крефелд Пингуине, Хамбург Фрийзърс, Кьолнер Хайе
Швейцария: Берн, Фрибург-Готерон, Лионс Цюрих, Цуг, Сервет (Женева), Клотен Флайърс
Швеция: Юргорден, Фрьолунда, Фериестад, ХВ 71, Линкьопинг, Лулео, Шелефтео, Вексьо Лейкърс
 
Словакия: Нитра или Кошице
Норвегия: Ставангер Ойлърс или Волеренга