България може да бъде лишена от домакинство на европейското първенство по волейбол през есента на 2015, което нашата държава спечели заедно с Италия, информира tribunaplovdiv.bg. Важната втора зала, която трябва да бъде открита навреме за шампионата на стария континент още не е готова, а това трябва да се случи до края на годината, когато идва инспекция от Европейската федерация по волейбол CEV.
 
Единствената сигурна зала за шампионата е „Арена Армеец“ в София, която по първоначален план трябваше да приеме само финала. Другите три зали в момента са „замразени“ във Варна не е започнало обновяването на ДКС, в Русе също трябваше да се прави нова зала, но и там строителството не е стигнало на финален етап. Най-добре е положението в Пловдив - „Колодрума“ е на почти 3 месеца до окончателното завършване, като работата има само вътре. Държава обаче спря парите за залата и Българската федерация по волейбол е в патова ситуация.
 
БФВ имаше два плана за шампионата, първият беше три зали да посрещнат Евро 2015, като това бяха София, Варна и Пловдив. Във Варна и Пловдив трябваше да бъдат разпределени два потока, а финалът трябваше да е в София. След като се разбра, че почти сигурно ще има само една готова зала се стигна до ситуация, в която София и втората зала, която е готова, да приемат двата потока, а финалът остава в „Арена Армеец“. Сега обаче не е ясно дали втората зала ще е готова.
 
Инспекцията на CEV ще дойде в края на годината и ако до тогава няма готова втора зала то почти сигурно България ще загуби домакинството на Европейското. В момента на „Колодрума“ не се прави нищо, защо нужните пари за довършването на залата така и не пристигнаха. Ако все пак се стигне до там държавата да отпусне нужните средства в следващите 2-3 месеца, то има голям шанс залата да бъде готова за инспекцията на CEV и България да не загуби домакинството на шампионата на стария континент. Шансовете залите във Варна и Русе да бъдат готови до края на годината са минимални. Зала „Колодрума“ беше започната още преди повече от 6 години, но все се случва нещо и тя не може да бъде завършена.