Екзекуторът на Лудогорец от 1/8-финалите Валенсия стори чудото у дома срещу Базел и го разби с 5:0 след продължения в реванш от четвъртфиналите на Лига Европа. Така „прилепите” заличиха пасива си три гола след първата среща и с общ резултат 5:3 се класираха за полуфиналите на турнира. Гостите бяха без възстановяващия от контузия български национал Иван Иванов и завършиха мача с 9 футболисти, след като аржентинецът Сауро и чилиецът Марсело Диас бяха изгонени.

Началото на срещата не предвещаваше драмата, която изхвърли Базел от надпреварата. Играта бе равностойна без сериозни положения пред двете врати до 38-ата минута, когато Жоао Перейра намери с чудесен пас Пако Алкасер, който си спря топката с гърди и разстреля Ян Зомер за 1:0. Четири минути по-късно Едуардо Варгас посрещна с глава центриране от ъглов удар и вкара за 2:0, връщайки надеждите на домакините за обрат в общия резултат.

След почивката „прилепите” установиха тотален натиск, а стражът на гостите Ян Зомер геройски отразяваше шут след шут към вратата му, а веднъж дори му помогна и напречната греда. В 70-ата минута обаче Зомер капитулира за трети път, след като Пако Алкасер с феноменален изстрел от границата на наказателното поле се разписа за 3:0 и с това бе стопен аванса на швейцарците от първия мач. Малко преди края на редовното време Алкасер се откъсна сам срещу Зомер и само чудо спаси вратата на гостите от четвърти гол.

В продълженията домакините продължиха да натискат и в 101-ата минута останаха с човек повече на терена, след като Марсело Диас от гостите си изкара червен картон за удар без топка срещу Жонас и бе изгонен. Четири минути по-късно Базел остана с 9 футболисти на терена, след като и Гастон Сауро бе изгонен заради втори жълт картон. Противно на логиката в 110-ата минута Дие от гостите бе на косъм от попадението. Все пак численото превъзходство си каза думата и в 113-ата минута Пако Алкасер оформи своя хеттрик, вкарвайки за 4:0. Всичко за гостите приключи пет минути по-късно, когато Хуан Бернат се разписа за 5:0 и Валенсия се класира напълно заслужено за полуфиналите.
 
val.jpgbasel.jpgВаленсия - Базел 5:0 сл. прод.
(В първия мач 0:3, общ резултат 3:3 и 5:3 след продължения)
1:0 Пако Алкасер (38), 2:0 Едуардо Варгас (42), 3:0 Пако Алкасер (70), 4:0 Пабло Алкасер (114), 5:0 Хуан Бернат (118)

Стадион: "Местая"
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
0.val.jpg