АЗ Алкмаар загуби у дома от Бенфика с минималното 0:1 в първа среща помежду им от четвъртфиналите на Лига Европа. Едуардо Салвио (48) вкара победния гол за „лисанонските орли”, които си осигуриха аванс преди реванша и с една идея са по-близо до полуфиналите.

През първата част домакините бяха по-активни, но въпреки това не се стигна до сериозни положения за гол пред двете врати. Пропуски за холандския тим направиха Йохансон и Бергиус, а удар на Андре Гомес от гостите бе блокиран след половин час игра.

След почивката в 48-ата минута Едуардо Салвио попадна в прегръдките на своите съотборници, след като се възползва от груба грешка в отбраната на домакините и реализира макар и с добавка за 1:0, след като първият му удар бе спасен от вратаря Естебан Алварадо. До края на мача гостите можеха да вкарат и още голове, но пропуски направиха Кардосо и Родриго. Все пак Бенфика има преднина в резултата преди реванша в Лисабон след седмица.

Бенфика записа първи успех от седем гостувания на холандски съперници - две загуби и пет равенства. “Лисабонските орли” направиха равенства 2:2 при последните си четири визити на холандски тимове.

Преди този мач АЗ Алкмаар бе единственият от 1/4-финалистите на Лига Европа, който излезе от груповата фаза и нямаше загуба в 10-те си мача в турнира – 5 победи и 5 равенства (3 победи и 2 равенства у дома). Заедно с Базел и Олимпик (Лион), АЗ Алкмаар е един от трите 1/4-финалиста на Лига Европа, който не е печелил евротрофей.

az.jpgАЗ Алкмаар – Бенфика 0:1______________.jpg
 0:1 Едуардо Салвио (48)

Алкмаар, “АФАС Стадион”
Съдия: Свейн Одвар Моен (Норвегия)

0.az.jpg