Базел победи у дома Валенсия с класическото 3:0 в първа четвъртфинална среща помежду им от турнира Лига Европа. Българският национал Иван Иванов продължава да се възстановява от контузия и не игра за домакините, а головете за успеха им вкараха аржентинецът Матиас Делгадо (34, 38) и Валентин Щокер (90+1). Така швейцарският първенец взе изключително комфортна преднина и е на път да елиминира екзекутора на Лудогорец от 1/8-финалната фаза. Любопитно за отбелязване е, че Базел елиминира българския първенец Лудогорец в квалификационната фаза на Шампионската лига в началото на сезона.

Домакините бяха по-активни през първата част и на няколко пъти вратарят на гостите Гуаита се намесваше решително. Все пак в 34-ата минута Базел поведе, след като Филип Деген изведе Матиас Делгадо и аржентинецът не остави шансове на Гуаита – 1:0. Четири минути по-късно Делгадо отново шокира „прилепите”, след като се възползва от центриране на капитана Валентин Щокер и вкара за 2:0. До края на полувремето гостите имаха шансове да върнат гола, но пропуски направиха Пако Алкасер и Едуардо Варгас.

След почивката в 58-ата минута голмайсторът Делгадо напусна принудително игра, след като получи травма. Гостите натиснаха в търсене на гол на чужд терен, но Варгас и Сейду Кейта направиха пропуски от изгодни позиции. В първата минута от добавеното време Валентин Щокер с прекрасен удар наказа „прилепите” и оформи крайното 3:0, което дава сериозно предимство на швейцарците преди реванша на „Местая” след седмица.

Базел и Валенсия се срещнаха в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2002/03, като водените от Рафаел Бенитес “прилепи” спечелиха с 6:2 на “Местая” и направиха 2:2 на “Санкт Якоб Парк”. Капитат на Базел и в двата мача беше настоящият треньор на тима Мурат Якин. Базел и Валенсия се срещат и във втория кръг на сезон 1965/66 на Панаирната купа (неофициалният предшественик на Купата на УЕФА), като испанският тим бие с 3:1 като гост и с 5:1 у дома.

Базел е един от трите 1/4-финалиста на Лига Европа, които не са печелили значим евротурнир. Останалиге са АЗ Алкмаар и Олимпик (Лион).

basel.jpgБазел – Валенсия 3:0val.jpg
 1:0 Матиас Делгадо (34), 2:0 Матиас Делгадо (38), 3:0 Валентин Щокер (90+1)

Базел, “Санкт Якоб Парк”
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
 
0.be.jpg