Олимпик (Лион) загуби у дома от Ювентус с минималното 0:1 в първи 1/4-финален сблъсък помежду им от турнира Лига Европа. Леонардо Бонучи (85) вкара гола за „бианконерите”, които са на път да елиминират „хлапетата” и да се класират за полуфиналите.

Гостите от Торино имаха инициативата през първата част, но най-интересните положения бяха пред тяхната врата. В 26-ата минута младият Корентен Толисо намери отлично Стед Малбранк, чийто шут бе спасен от Джанлуиджи Буфон. При последвалия корнер Джими Бриан се озова сам в малкото наказателно поле, но прати топката над вратата. Две минути по-късно Андреа Пирло изведе отлично Тевес сам срещу вратаря Лопеш, който спаси удара на аржентинеца.

Малко след почивката Карлос Тевес бе принудително заменен, след като получи контузия при един удар към вратата. Картината на терена като цяло не се промени особено, а в края на мача „бианконерите” натиснаха в търсене на гола на чужд терен и дори победата. В 82-рата минута фен нахлу на терена, но стюардите бързо-бързо го хванаха, след което го изведоха извън терена и играта бе подновена.
Три минути по-късно след центриране от корнер топката стигна до Погба, който стреля, но ударът му бе блокиран, а Леонардо Бонучи се възползва от рикошета и отблизо разстреля Лопеш за 0:1. До края мачът се доиграваше.

Така Олимпик (Лион) записа първа загуба от шестте си домакински мача от началото на груповата фаза на Лига Европа през този сезон – още едно равенство и четири победи. „Хлапетата” са първият френски тим, който стига до 1/4-финалите на Лига Европа от старта на турнира през сезон 2009/10. Те са и един от трите 1/4-финалиста, който не е печелил важен евротурнир. Останалите са АЗ Алкмаар и Базел.

Ювентус влезе в Лига Европа от Шампионската лига и няма загуба в петте си мача в турнира през тази пролет. “Старата госпожа” няма загуба в 15 мача (8 победи и 7 равенства) в Лига Европа от 1/8-финалите на сезон 2009/10, когато отстъпи с 1:4 като гост на Фулъм. Нападателят на "бианконерите" Карлос Тевес пък не е вкарвал гол в евротурнирите вече 5 години. За последно той се разписа в Европа на 7 април 2009 г. при равенството 2:2 между Манчестър Юнайтед и Порто.
 
lyon.jpgОлимпик (Лион) – Ювентус 0:11juv.jpg
 0:1 Леонардо Бонучи (85)
 
Лион, “Стад Жерлан”
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)

0.ju.jpg