Днес е 2 февруари. Петльовден. Малцина обаче знаят, че това е световният ден на влажните зони. Любопитството винаги е човъркало родния фен с въпроса дали в българския футбол има играчи с обратни сексуални наклонности. Засега нито един наш футболист не си е признал публично, че си пада по мъже. Съществуват обаче примери за чужденци, преминали като комети из родния спортен небосклон. А само преди три години във Варна избухна лют скандал.

* През 1994 година на проби в Левски идва аржентинският футболист Арвелайс. Той остава две седмици  при “сините”, но още на втория ден става ясно, че е гей. Гаучосът прави странни движения с ръце и играчите му лепват прякора Меката китка. След една тренировка Арвелайс започнал да опипва на шега футболист на Левски, а вечерта бил забелязан да се прегръща и целува с личния си мениджър в градинката пред “Кристал”. Когато си тръгвал, аржентинецът признал, че е обратен. После извадил от портфейла си снимка на Марко ван Бастен и обявил, че това е мъжът на мечтите му.
* Две години по-късно в ЦСКА пристигат на проби петима нигерийци. Води ги мениджърът д-р Юджи, който е женен за българка и живее от години в София. Единият от африканците издава сексуалните си наклонности, когато се съблича гол и влиза под душа. Вцепенените футболисти на ЦСКА забелязват, че ноктите на краката на нигериеца са лакирани.
* През същата 1996 година гей-екшън върлува в Борислав (Първомай). Единият от нападателите на тима е освободен заради това, че е хомосексуалист. Таранът ходел с прашки и се опитвал да сваля мъж от охраната на стадиона. Човечецът се изплашил и докладвал на началниците си. Макар че вкарал три гола в предния мач, геят бил изгонен от Първомай.
* Според слуховете български мениджър, който работи зад граница, е бисексуален. Ипресариото обаче предпочитал повече мъжките ласки от женските.
* Пак според мълвата страст към мъжете имал и човек, заемащ важен пост в елитен футболен клуб от провинцията.
* Гейскандал разтърси през 2005 година варненския футбол и в частност тима от "Г" група - МАХ (Варна). Четирима футболисти са изгонени заради обратни сексуални наклонности. Те са разкрити от домакина в съблекалнята след мача на МАХ срещу "Девня".  "Още преди месец ми сигнализираха, но аз не обърнах внимание. Направи ми впечатление обаче, че отборът е разделен на две групички. След като домакинът Цачев ги хвана, събрахме си и решихме да ги изключим от състава. В основата бе вече бившият капитан на отбора", разкри треньорът и спонсор на МАХ Цветан Панайотов.  Домакинът заварва играчите да се опипват и целуват голи в съблекалнята, а единият от тях държал вибратор.