„Запомни, майна. Номер 17 от Ливърпул. Ама хубаво го запомни!”. Това са думи, изречени през 1999 година от бившия играч на ЦСКА и заклет фен на „червените” от „Анфийлд” Красимир Чомаков.
 
10 години по-рано. 26 май 1989-а. Стадион „Анфийлд”. Ливърпул и Арсенал са се вкопчили в разярена битка за шампионския трофей, а едно малко момченце – Стивън Джерард Джордж, гризейки ноктите си, гледа втренчено към телевизионния екран. На „червените” им е необходимо равенство, за да ликуват. Даже загуба с един гол ги устройва! В 74-ата минута Алън Смит вкарва за „топчиите” – 0:1. Нищо обаче не е загубено. Малко преди края Джон Барнс се опитва да успокои съотборниците си, размахвайки им показалеца си. „Има само една минута”, иска да каже тъмнокожият футболист. Тези 60 секунди са като 60 хиляди години за хилядите на стадиона и за момченцето пред телевизора.
 
И изведнъж идва адът. В последната секунда Майкъл Томас отбелязва втория гол. Арсенал е шампион след може би най-голямата финална драма в историята на английския футбол. Мъникът ревва с глас, а ужасяващият момент ще се запечати завинаги в съзнанието му заедно с още един кошмар. На 15 април същата година братовчедът на Стивън – Пол, загива на трибуните по време на трагедията на стадион „Хилзбъро”.
 
Четири дни по-късно след ужаса с Арсенал – на 30 май, Стиви навършва 9 години. И на рождения си ден получава най-хубавия си подарък. Неговите родители му обещават да го запишат в школата на Ливърпул. Малко по-късно той стъпва на „Анфийлд”. И така цели 25 години до днес. С малки изключения… През 1994 година Стивън отива на проби в… академията на Манчестър Юнайтед, но бързо се връща обратно в родния си дом. В автобиографията си, излязла през 2006 година, Джерард признава: „Направих го, за да подтикна Ливърпул да ме приюти завинаги при себе си”.
 
През 1990-а десетгодишният Стиви вижда как Ливърпул печели титлата. Сезон по-рано мъникът страда, но сега е на седмото небе. И си обещава един ден и той да вдигне шампионския трофей като футболист на любимия отбор.
 
На 29 ноември 1998 година едно момче с №17 влиза като смяна за Ливърпул в мач от Висшата лига срещу Блекбърн. Това е дебютът му. Така е поставено началото. Оттам насетне историята е известна на всички. Джерард отдаде целия си футболен живот на червената фланелка. Смачка и хвърли в коша десетки оферти – от Англия, Испания, Италия, Германия, Франция, Щатите и Япония дори. Остана верен на легендарната трибуна „Коп”, наслаждавайки се на прекрасния рефрен: „Вие никога няма да остане сами!”. За този уникален, наистина уникален период Стиви спечели почти всичко – 1 път Шампионската лига, 1 път Купата на УЕФА, 2 пъти Суперкупата на Европа, 2 пъти Купата на Англия, 3 пъти Купата на Лигата, 1 път Къмюнити Шийлд. Към днешната дата е единственият, отбелязал гол на финали за Купата на Англия, Купата на Лигата, Купата на УЕФА и Шампионската лига. Но така и не взе в ръцете си шампионската титла на Англия.
 
Ще я прегърне ли сега? Ще дойде ли раят? Днес Ливърпул е силен, мощен, безпощаден като онзи от 80-те. Днес „Анфийлд” очаква най-после титлата след нечуваната суша, спуснала се мрачно над клуба от 1990 година досега. Днес Ливърпул има Брендън Роджърс, Суарес, Стъридж, Стърлинг, Котиньо. Има най-вече Стивън Джерард Джордж… Капитанът и останалите го заслужават.
 
Не така обаче мислят в Манчестър Сити, в Челси, та ако щете и в Арсенал, където все още таят шансове – макар и минимални.  Бъдете сигурни, че ни очакват ожесточени сблъсъци, от които ще спечелят най-добрите. Не знам дали Стиви Джи и Ливърпул ще станат най-добрите. Знам само, че той и те я искат най-силно в прегръдките си – шампионската титла./БЛИЦ
 
Какво предстои на четирите най-добри?

1. Ливърпул - 32 мача, 71 точки, г.р.   88:39
Програмата до края
6 април: Уест Хям – Ливърпул
13 април: Ливърпул – Манчестър Сити
20 април: Норич – Ливърпул
27 април: Ливърпул - Челси
3 май: Кристъл Палас – Ливърпул
11 май: Ливърпул – Нюкасъл
 
2. Челси – 32 мача, 69 точки, г.р. 62:24
Програмата до края
5 април: Челси – Сток Сити
13 април: Суонси – Челси
20 април: Челси – Съндърланд
27 април: Ливърпул - Челси
3 май: Челси – Норич
11 май: Кардиф – Челси
 
3. Манчестър Сити – 30 мача, 67 точки, г.р. 80:28
Програмата до края
5 април: Манчестър Сити – Саутхемптън
13 април: Ливърпул – Манчестър Сити
16 април: Манчестър Сити – Съндърланд
21 април: Манчестър Сити – Уест Бромич
27 април: Кристъл Палас – Манчестър Сити
3 май: Евертън – Манчестър Сити
7 май: Манчестър Сити – Астън Вила
11 май: Манчестър Сити – Уест Хям
 
4. Арсенал – 32 мача, 64 точки, г.р. 56:37
Програмата до края
6 април: Евертън – Арсенал
15 април: Арсенал – Уест Хям
19 април: Хъл Сити – Арсенал
28 април: Арсенал – Нюкасъл
3 май: Арсенал – Уест Бромич
11 май: Норич – Арсенал