Защитникът на Базел и националния отбор Иван Иванов разясни здравословното си състояние след тежката контузия - скъсани кръстни връзки на коляното, която получи преди няколко месеца и беше опериран. В интервю за предаването „1:1“ по Канал 3 юношата на ЦСКА говори и за бурния си период при "армейците", трансферите в Алания и Партизан. Той разкри много любопитни подробности от периода на "Титаните", интригите и мръсните игри на пернишките босове.

КОНТУЗИЯТА

Възстановяването ми протича повече от добре, дори перфектно. Минаха първите два етапа от възстановяването ми. Мускулите ми бяха атрофирали, но в момента разликата между двата ми крака е само 1 сантиметър. Това означава, че бързо ще мога да си възвърна формата на мускула. От понеделник започвам да тренирам леко, дано до 2 месеца да се завърна в игра. Такава контузия се лекува между 7 и 8 месеца. Освен това ме оперираха по нова методика, докторът ми гарантира, че за половин година ще се оправя. Дори може да се върна на терена е на петия месец. Важното е как ще реагира коляното ми на обръщанията. Дано там нямам проблеми, божа работа.

Базел ме изпрати в местната клиника веднага след контузията, назначиха ми специалист. Той ми обясни за новата процедура и ми предложи новия метод. Даде ми програма, по която да се възстановявам. Всичко върви перфектно, лекарят каза дори, че е изненадан от доброто състояние на коляното ми.

ФУТБОЛИСТ №1

Почувствах се изключително горд от това отличие, защото малко защитници са го печелили. Моят фаворит беше Ивалин Попов. Предната година бях втори, това означава, че показвам постоянство. Тази година сигурно няма да съм в класацията, но това не е най-важното. Някои ми казаха, че ще изпитвам страх след завръщането ми в игра, но засега не съм забелязал такова нещо. Тази награда е върхът в България и след време сигурно ще я показвам на децата си. Играчи като Любо Пенев и Христо Стоичков са я печелили, това е нещо голямо.

БУРНИЯТ ПЕРИОД В ЦСКА И ПАРТИЗАН

Всеки минава през различни периоди, това е нормално, Въпросът е да си вземеш поука. За трансфера ми в Алания – не исках да ходя там. Исках да остана до лятото в ЦСКА. Но тогава имах един „разговор“ със собственика на ЦСКА, на който ми бе оказан натиск да напусна. Казаха ми, че ако не го направя, пак ще продължат да пишат за мен различни неща по медиите. И така взех решението да отида в Алания. Изкарах една година там, мисля, че се представих добре.

Периодът ми в Партизан е най-хубавият в кариерата ми досега. Адаптацията ми в Базел беше много трудна в началото. Имаше трансферна сага и т.н. След първия месец ми помогна много Петър Александов и постепенно се почувствах по-сигурен, свикнах с начина на работа и със съотборниците ми. Много тежко ми беше да играем в цикъл сряда-събота и особено, когато имаш мачове в Шампионската лига.

Челси има един от най-добрите мениджъри. Успяхме да ги изненадаме два пъти и това е неописуемо. Аз дебютирах на „Стамфорд Бридж“. Имахме шансове да продължим напред, но не се получи.

ЛУДОГОРЕЦ

Лудогорец е най-добрият отбор, който съм виждал в България. Имат прекрасни футболисти и изграден стил, тимът си пасва идеално във всяка една линия. Изненадаха ме приятно, играха феноменално. Не очаквах, че ще прескочат групата си в Лига Европа, но го направиха. Може би повратният момент беше, когато ни отстраниха нас – Партизан. В Разград биха с малко късмет и една моя грешка. В Белград бяха пред изхвърляне, но ни отстраниха и това беше повратният момент за тях. Пожелавам им успех, заслужават пак да станат шампиони и догодина да се видим в групите на Шампионската лига.
 
ЦСКА

Представянето им също е много стабилно, също ме изненадват приятно. Можеха да не съществуват преди една година, но събраха качествени играчи. ЦСКА може да се пребори за второто място. Имат треньор, който винаги може да ги мотивира. Политиката на клуба трябва да се смени, да се стабилизира финансово и едва тогава да се търсят резултати.

Отказах се от много пари в името на ЦСКА, защото исках да им помогна. Знам колко тежък е периодът. Те се дърпаха, но накрая си стиснахме ръцете. Снощи разбрах, че може да са ми превели парите. Дано да е така, да сме коректни помежду си. Те са задължени да си платят всичко за взимането на лиценза, защото България се нуждае от ЦСКА.

В Базел президентът никога не говори за футболни неща, не коментира съдията или някой футболист. Тук шефовете на клубовете са на обратния полюс, което е смешно и не им прави чест на тези иначе сериозни хора, които обаче не разбират от футбол. Не си пия кафето с шефовете на ЦСКА, има си договори. Ако те ги изпълняват, ще им имам доверие.

"ТИТАНИТЕ"
 
Премеждията с тях доста ме калиха. Всички катаклизми - побоища и други неща бяха заради тях. Тяхното управление беше катастрофално за клуба. Всяко тяхно решение беше плод да се направи някаква интрига на отбора, на отделен футболист. Имахме страхотен период с Любо Пенев, бяхме в Лига Европа, бихме "Левски" с 2:0, дори ги размазахме, направихме 10 поредни победи и те ни спряха парите за няколко месеца. Последва спад и всичко рухна. Не плащаха, правеха скандали, измисляха неща, обаждаха се на журналисти да създават интриги. Явно това на журналистите им правеше кеф да пишат такива неща. Доста момчета пострадаха от тях. Това мисля за тяхното управление.

Обвиниха ме, че съм продал мача с Миньор 0:3 на „Армията“. Нарочиха ме, защото се обаждах най-много. Говорех им на една среща, че не могат да не ни плащат. Тогава ме нарочиха, защото бях най-устат и си го изкараха върху мен. Медиите ме нападнаха, сигурно е имало нещо задкулисно. Когато съм бил в ЦСКА, никой не ни е казвал да уреждаме мач, но „Титаните“ правеха много интриги.

ЛЮБО ПЕНЕВ И ВЪЗХОДЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

 „Всичко, което постигнахме, е заслугата на Любо Пенев. Като имаш респект от треньора, когато той разбира от футбол, нещата се получават, Той дойде, обедини ни, защото е характер и личност. Всичко дължим на него. Ако се смени треньорът, а са същите футболисти, нещата няма да са същите. Ако еди играч има респект от треньора, ще си скъса задника за него. Много малко хора имат идеите на Любо Пенев. Изключително радостен съм, че ще продължим да работим заедно.

„Трите коня“ бяха изключителни футболисти (б.р.- Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров). Не мога да кажа дали с тях е имало колектив, тогава бях малък и нов в националния отбор. Нормално е, след като те са класни футболисти, а останалите не толкова, да е имало някакви проблеми с комуникацията. От предишните треньори единствено Станимир Стоилов се доближава до нивото на Любо Пенев. При тях двамата колективът е на високо ниво, имат сходни разбирания за футбола.

Лотар Матеус отначало се държеше много добре. После изведнъж сякаш ни следеше, държеше ни сметка. Промени си държанието, взаимно загубихме доверие и нещата излязоха извън контрол.

В групата за предстоящото европейско първенство има два изявени фаворита – Италия и Хърватска. Не мисля, че Норвегия е по-високо ниво от нас. Зависи как ще тръгнем, имаме шанс да сме сред първите два тима. Цел №1 е да се класираме на Европейското. Имаме голям шанс и опита от предишните квалификации. В някои моменти прегаряхме, примерно с Дания тук и с Армения в Ереван, ни липсваше нужния опит. Остава да поработим върху това да вкарваме положенията си. Трябва и да сме по-сдържани, да внимаваме с картоните, да сме малко по-умни.