Официалното откриване на многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” се състоя днес в присъствието на висши държавници, народни представители, политически лидери, спортни деятели, кметове на общини, жители на Ботевградска община - голяма част от които останаха пред вратите на залата, тъй като входът беше с покани.

По традиция церемонията по откриването започна с водосвет за здраве, отслужен от йеромонах Диловски – игумен на Чекотински манастир. От името на Ловчански митрополит Гавриил той благослови всички гости и жители на Ботевград. Присъстващите в залата бяха над 4000.

Лентата на новото спортно съоръжение прерязаха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, зам.министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев, Бойко Борисов – народен представител и председател на ПП ГЕРБ, Даниел Георгиев – народен представител от ГЕРБ за София област, Илияна Йотова – член на Изпълнителното бюро на БСП и евродепутат, Емил Иванов – областен управител на Софийска област, Георги Глушков – президент на Българската федерация по баскетбол, кметът на Ботевград Георги Георгиев и инж. Рашо Стайков – управител на фирма „Р.С.Инженеринг”, която изгради новата спортна зала.

Поздравителен адрес по повод откриването на „Арена Ботевград” бе получен от министър-председателя Пламен Орешарски. Поздравителни слова и пожелания произнесоха министър Терзиева, Михаил Миков, Бойко Борисов, Георги Глушков и кметът Георги Георгиев. От името на спортната общественост в Ботевград благодарност за изграждане на новото съоръжение отправи Пламен Трънски.

От своя страна кметът Георги Георгиев изпълни решението на ОбС, като удостои инж. Рашо Стайков със званието „Заслужил гражданин на Ботевград”.

Градоначалникът връчи почетни медали на: арх. Здравко Николов от проектантска организация „Амфион”, Чавдар Бонев – изпълнителен директор на Р.С.”Инженеринг” и Димитър Шарков – режисьор, под чието ръководство са осъществени редица спектакли по различни поводи в Ботевград. Сред тях и спектакълът „Ботевградска слава”, който започна в „Арена Ботевград” веднага след награждаването. В него участват 1240 самодейци и спортисти от Община Ботевград. За всички присъстващи прозвучаха изпълненията на Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

"Арена Ботевград" разполага с капацитет от 4500 седящи места и в нея ще могат да се практикуват девет вида спорт, сред които и баскетбол.