Ако не знаете, че Лудогорец вече е отпаднал от турнира Лига Европа, можете да го разберете по поведението на отговорните фактори в клуба и по-точно на единия от братята собственици. Допреди десетина дни Кирил Домусчиев даваше вид на благ и добронамерен както в медийните си изяви, така и в поведението си. Лудогорец се върна в кочинката на българския футбол и добрите впечатления от хубавия сезон вече започнаха леко да избледняват.

Босът на шампионите доскоро боравеше с речник с преобладаващи положителни фрази с европейски елемент, разказваше благо за срещите си с президентите на големи западни клубове и как всичко това ще му помогне.

След последните два мача между Лудогорец и Литекс обаче Домусчиев посегна към другия арсенал от думи, защото вече се намира на друго място, в друга среда и при други правила. Да обиждаш футболисти на съперников отбор с "касапи", не е признак на висока класа поведение и, ако не вярвате в това, само си представете как колегата президент на Валенсия говори по такъв начин. Обсъждането на контузии и съдийски отсъждания би трябвало да е приоритет на спортно-техническото ръководство на клубовете, а собствениците трябва да гледат от по-висока камбанария и да санкционират само глобалните проблеми на клуба.

Флорентино Перес все още не е казал нито една дума за дузпите в полза на Барса онзи ден, а колегата му от Барселона също не е взел отношение по повод на някои груби нарушения, извършени от Серхио Рамос и Пепе. Те приемат всичко от позицията на широко скроени хора.

И после ние се чудим защо футболистите в българското първенство се псуват като хамали помежду си и скачат като обезумели на съдията при първото спорно отсъждане. Поведението на собствениците е масло в огъня на играчите, които и без това са кибритлии от най-висока степен. Да, не е приятно, че Кайсара е контузен, но това все пак е мъжки спорт, нали? И Миро Манолов не е "какъв беше там", а футболист като всички останали.

Трябва ли до края на първенството претендентите да ни заливат със своите "оригинални" декларации и да ни описват подробно всяка болежка и сърбеж на футболистите си? Ами някак си не е най-приятното нещо хора с високо положение в обществото да обсъждат всеки обратен тъч или засада с изкривени от злоба физиономии, като по този начин не дават добър пример нито на собствените си играчи, нито на футболната общественост.
ЗАХАРИ НЕДЕЛЧЕВ/ТЕМА СПОРТ