Славният в миналото Септември (София) почти сигурно ще бъде изхвърлен от Югозападната “В” група, научи БЛИЦ. Доскорошният инкубатор за таланти от столичният квартал "Красна поляна", окончателно вдигна бялото знаме само 5 кръга след началото на пролетния полусезон. Тимът не се яви за мача си в Петрич срещу местния Беласица от 20-ия кръг. Спортно-техническата комисия към Зоналния съвет на БФС – София ще присъди служебна загуба с 3:0 на столичани, което автоматично ги изважда от първенството.

Това предвиждат правилниците на футболната ни централа. Преди две седмици Септември не се яви и за визитата си на Оборище (Панагюрище), като за основна причина тогава обявиха многото болни в отбора.

Двете служебни загуби повличат тима от Красна поляна надолу към пропастта. От новия сезон родният отбор на легенди като Димитър Якимов, Павел Панов и Аспарух Никодимов ще мери сили по села и паланки. Тъжното е, че цялата тази агония става навръх юбилея – 70 години от основаването на клуба. Любопитно е, че Септември бе един от трите клуба, издигнали кандидатурата на Борислав Михайлов за президент на БФС на последния конгрес. Очевидно е, че дори и това обстоятелство не успя да трогне шефовете на футбола у нас и да спаси славния отбор.


Това е Септември (София)
Септември е създаден през 1944 година от обединението между Спортклуб (осн. 1919 г., секция на Славия, шампион на България през 1935 г.), Сокол (Три кладенци) и Възраждане (осн. 1925 г.), три пъти участник в елитната "А" група (най-високо класиране - 5-ти), носител е на Купата на България през 1960 година.

В края на 1968 г., при поредната държавна реформа във футбола, отборът отново е слят с ЦСКА (по това време обединен с Червено знаме), като се преименува на ЦСКА „Септемврийско знаме“. Това второ обединение просъществува 20 години - от 1968-а до 1988-а. Фланелката на отбора са носили Нако Чакмаков, Павел Панов, Крум Милев, Кирил Ивков, Божидар Искренов, Аспарух Никодимов, Серги Йоцов, Викторио Павлов, Георги Йорданов - Ламята, настоящият треньор на нац. отбор Любослав Пенев, Емил Костадинов, Илия Илиев, настоящият капитан на националния отбор Ивелин Попов...