Швейцарският шампион Базел и убедителният лидер в австрийската Бундеслига Залцбург не успяха да се победят и завършиха 0:0 в първия си мач от 1/8-финалите на Лига Европа. Така австрийският тим остана за първи път без гол от 15 месеца насам или 61 официални срещи.

Първото полувреме на „Санкт Якоб Парк” в Базел бе доста интензивно и само късметът помогна на двамата вратари да не допуснат поне по един гол. Пропуски за гостите направиха Щефан Илзанкер, Кевин Кампъл и Кристоф Лайтгеб, докато най-добрите възможности за домакините се откриха пред Джовани Сио и Валентин Щокер. След почивката гостите имаха инициативата, но така и не успяха да материализират превъзходството си, а нулевото равенство остана непроменено.

Швейцарските клубове имат по-добър баланс в 25-те си мача срещу съперници от Австрия в турнирите под егидата на УЕФА – 10 победи, 9 равенства, 6 загуби. Отборите от Швейцария нямат загуба в последните си девет домакинства срещу австрийски противници.

Залцбург пък е единственият отбор в историята на Лига Европа, който преди тази среща бе спечелил всичките си 8 мача от началото на груповата фаза (6 мача в групите и 2 от 1/16-финалите). Австрийският тим е един от шестте отбора, които излязоха от групите на Лига Европа без загуба. Останалите са Лудогорец, Фиорентина, Севиля, Олимпик (Лион) и АЗ Алкмаар. Освен това Залцбург е най-резултатният отбор в турнира – 21 отбелязани гола. Джонатан Сориано е голмайстор на Лига Европа през този сезон – 7 попадения.

Реваншът в града на Моцарт е след седмица от 22:05 часа българско време.
 
basel.jpgБазел – Залцбург 0:0zal.jpg

Базел, “Санкт Якоб Парк”
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)