Португалският шампион Порто победи у дома Наполи с минималното 1:0 в първа среща помежду им от 1/8-финалите в турнира Лига Европа. Единственият и победен гол за домакините вкара Джаксън Родригес (57). Така „драконите” прекъснаха негативната си серия от седем поредни мача без успех в евротурнирите (4 равенства и 3 поражения). Порто нямаше победа в Лига Европа, откакто се наложи с 1:0 над Спортинг (Брага) на финала на турнира през сезон 2010/11.

През първото полувреме играта на „До Драгао” домакините имаха лек превес във владеенето на топката, но като цяло играта бе почти равностойна. И двата тима имаха своите възможности за гол, но не успяха да ги реализират.

След почивката домакините започнаха по-добре и в 57-ата минута Куарешма центрира от ъглов удар, а Джаксън Мартинес се разписа за 1:0. До края на мача гостите опитаха всичко по силите си да върнат гола и така да си осигурят предимство за реванша с попадение на чужд терен, но не съумяха да преодолеят Елтон.

Предишните два официални сблъсъка между Порто и Наполи бяха във втория кръг на сезон 1974/75 на Купата на УЕФА, когато италианският тим спечели на два пъти с по 1:0. Двата тима играха и на приятелски турнир през лятото в Лондон, като “драконите” спечелиха с 3:1.

Реваншът в Неапол на „Сан Паоло” е след седмица от 22:05 часа българско време.

porto.jpgПорто – Наполи 1:0napoli.jpg
1:0 Джаксън Мартинес (57)

Порто, “До Драгао”
Съдия: Павел Краловец (Чехия)