Федерацията по вдигане на тежести е първата, която се издъни по новите договори с министерството, научи “24 часа”. Министър Мариана Георгиева оповести за подобен скандал, но категорично отказа да назове централата, която се е издънила. При проверка дали се провежда вписан в контракта лагер се оказало, че няма и един състезател. След връщането на инспекторите се появило писмо с молба лагерът да бъде отложен.

“Бях абсолютно честна с федерациите. Те бяха предупредени, че параметрите ще бъдат завишени, но ще има и свиреп контрол. Не може наем към “Национална спортна база” да бъде отчитан с фактури от Гърция”, обясни министърът на спорта.

Тя допълни, че са заделени 50 милиона лева за ремонт на Зимния дворец, за да се направи както трябва. Все още обаче не е решено какво да се прави с амонячната система на полето, като има и безумен вариант да се ремонтира. Подобна не съществува вече в нито една държава на планетата.

“Иначе изпадаме в ситуацията на предходното правителство. Да има басейн на Белмекен, който срещу 600 000 лева да тече, и такъв в “Диана”, който няма плочки по стените и пода. Или пък да се вкарат без обществена поръчка 15 милиона в “Спорт Палас” и да не е завършена вертикалната структура, футболният терен и още куп неща.

Това е разликата между инвестиционната политика на кабинета “Орешарски” и предходния. Защото имам чувството, че тогава са се давали пари въпреки спорта”, обясни Мариана Георгиева.

Според нея дори “Арена Армеец” не отговаря на критериите за многофункционалност.
“Покривната конструкция не позволява да бъде използвана за някои спортове. И всичко това е заради едни пари, които ужким бяха спестени. Не е ли по-важно залата да бе направена като хората, а не само да я има”, обясни Георгиева.

Подобен целеви проект била и залата в Пловдив, която е гласена за европейското първенство по волейбол.

“Там парите са идвали директно от министерството на финансите. И не мога да разбера защо сега се оказва, че не са предвидени средства за завършването. При мен няма такива документи”, допълни министърът.

Има фонд от около 60 милиона лева, с които да се преодолее различието в спортната база в различните градове. От него ще бъдат финансирани ремонтът на варненския Дворец на спорта, плевенска зала по лека атлетика и още един куп обекти.

Включително и възстановяването на базата на някои от спортните училища.

“До началото на март очаквам всички документи от общините за това, което се планира. С преотстъпено право на строеж. И след това ще им дарим всичко. Така ще бъде спазен законът. Защото той е за всички. И няма поне в спортното министерство да допусна да бъде погазен”, допълни тя.