Фиорентина се класира без проблеми за осминафиналите в Лига Европа. “Виолетовите” завършиха 1:1 с датския Есберг в реванша от 1/16 финалите. Те бяха спечелили и първата среща с 3:1 като гости. Първото попадение на “Артемио Франки” заби Йосип Иличич. Словенецът се разписа в 47-ата минута. Резервата Микел Вестергаард изравни в добавеното време.

Италианските отбори имат 21 победи в досегашните 34 мача срещу тимове от Дания. Датчаните са с 3 успеха, а десет двубоя са завършили наравно. Следващият съперник на тима от Флоренция е големият фаворит в тунира Ювентус.

 
fio.jpg
Фиорентина – Есберг 1:1
esb.jpg
(в първия мач 3:1)
 1:0 Йосип Иличич (47), 1:1 Микел Вестергаард (90+1)

Флоренция, “Артемио Франки”
Съдия: Марио Страхоня (Хърватия)
 




Холандският АЗ Алкмаар премина през доста мъки, но измъкна 1:1 у дома срещу коравия Слован (Либерец). След успех в първата среща с 1:0, тимът на опитния Дик Адвокаат достигна до следващата фаза. Ник Виергевер откри за домакините в 19-ата минута, а украинецът Евген Будник изравни в 72-ата.

АЗ Алкмаар няма загуба в последните си четири домакинства в Европа – 3 победи и едно равенство. Това беше мач № 100 за Адвокаат начело на отбор в Европа.

az.jpgАЗ Алкмаар – Слован (Либерец) 1:1lib.jpg
(в първия мач 1:0)
 1:0 Ник Виергевер (19), 1:1 Евген Будник (72)
Алкмаар, “АФАС Стадион”
Съдия: Серхий Бойко (Украйна)