Аделина Сотникова е новата олимпийска шампионка по фигурно пързаляне. Рускинята, която не беше слагана сред фаворитките за златото, донесе първа титла на страната при дамите (в цялата повече от 100-годишна история на фигурното пързаляне на олимпийски игри никога представителка на Русия или СССР не бе печелила титла), пише Красивата страна на спорта. Ю-На Ким не успя да стане третата дама, защитила титлата си, като спечели сребърен медал, а първо отличие за Италия донесе Каролина Костнер. Златото на Сотникова донякъде стопли сърцата на руснаците след отказването на Евгени Плюшченко и големия провал на хокеистите.

Сотникова беше блестяща във втори пореден ден. Рускинята имаше много добра успеваемост при скоковете, а всичките други елементи получиха ниво на трудност 4. Оценката й за волна програма 149.95 е на точка от световния рекорд. Сборът й е 224.59 точки. Интересно е, че тя беше пренебрегната за Отборния Трофей, но тежките тренировки в последни дни дадоха резултат.

По-малко от точка беше авансът на Ким след първия ден. Днес южнокорейката беше перфектна, но събра само 219.11 точки, като два от пируетите й не получиха максимално ниво за трудност. Проблемът пред нея беше липсата на състезания през сезона.

Много стабилна беше и Костнер. Италианката нямаше колебания в скоковите елементи и очаквано заслужи нива 4 за останалите. Тя се върна към старата си волна програма “Болеро” и спечели, след като получи 216.73 точки, което е с 20 над предишното й върхово постижение. Това е първо отличие за “Скуадра адзура”, спечелено от индивидуален състезател, а през 2002 година Барбара Фусар-Поли и Маурицио Маргалио също взеха бронз в танците на лед.

Грейси Голд от САЩ остана четвърта и във втория ден и с 205.53 точки зае тази позиция и в крайното класиране. След нея е 15-годишната Юлия Липнитская, която определено се поддаде на напрежението.

Със скок от 10 места шеста завърши бронзовата медалистка от преди 4 години Мао Асада. Японката изпълни перфектен троен аксел като за последно. Топ 10 допълват Ашли Уагнер (САЩ), Акико Сузики (Япония), Полина Едмундс (САЩ) и Мае Беренис Мейте (Франция).

ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК! 

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg