40-годишният Оле Ейнар Бьорндален продължава да прави чудеса и вече е най-титулуваният спортист от Зимни олимпийски игри. Ветеранът и днес доказа, че е №1, извеждайки Норвегия до златото и в смесената щафета (2 x 6 км жени + 2 x 7,5 км мъже). Само преди дни Бьорндален беше първи и в спринта на 10 километра в Сочи. 

Тора Бергер, Тирил Екхоф, Бьорндален и Емил Хегле Свендсен отвяха конкурентите си и финишираха първи с време 1:09:17.0 часа, след като използваха само 2 допълнителни патрона, за да поразят всичките мишени. Оле Ейнар направи две чисти стрелби и изключително бързо ски-бягане на трети пост и на практика улесни работата на Емил Хегле Свендсен на четвърти и пост и предреши спечелването на титлата от Норвегия, докато втори останаха смесените щафети на Чехия, а трети - италианците.

По този начин легендарният спортист вече има 8 златни олимпийски медала и общо 13 отличия от Зимни игри (4 сребърни и 1 бронзов). Така Бьорндален изпревари своя велик сънародник от ски-бягането Бьорн Дели, който има също 8 златни олимпийски медала и 4 сребърни (общо 12).

№1 в глобалната класация на Олимпиади си остава плувецът Майкъл Фелпс, който има 18 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Оле Ейнар Бьорндален е роден на 27 януари 1974 година в Симостранда (Норвегия). Спечелил е 13 олимпийски медала, от тях вече 8 златни, 4 сребърни и 1 бронзов. Златните са - един от Нагано 1998, четири от Солт Лейк Сити, един от Ванкувър и два от Сочи. Той е в биатлона от 1993 година.

00_4.jpg

ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК! 

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg