Александра Жекова беше много близо до това да донесе невероятна радост на целия български народ, но се намеси италианка, която разори всичко! Сани се движеше трета на финала в сноубордкроса на Олимпиадата в Сочи, но беше свалена на земята преди последния скок и в крайна сметка завърши пета.

С действията си Микаела Мойоли със сигурност вече е една от най-омразните не само за Сани, а и за българските почитатели на сноуборда. Италианката подсече много лошо Жекова, след като я връхлетя с необмислена висока скорост точно преди последния скок. Така за жалост Сани беше лишена по нелеп начин от бронзовия медал, докато Мойоли заслужено беше дисквалифицирана. 

26-годишната българка стартира много добре на финала, след като преди това в 1/4-финалните и 1/2-финалните си серия завършваше втора. В интригуващата битка за разпределението на медалите Жекова първоначално беше втора, след което отстъпи на третото място, което държеше преди последния скок, когато се стигна до намесата на Мойоли. 

Олимпийското злато извоюва чехкинята Ева Самкова, която се представи много стабилно и водеше от самото начало на финала до края му. Среброто взе канадката Доминик Малте. Французойката Клое Треспьош се възползва от глупавата постъпка на Мойоли, която събори Жекова, и се окичи с бронза. Реално той беше за Сани, но ето, че страничен фактор я лиши от възможността да влезе в историята при третото си участие на Олимпиада.

Жекова заслужава само адмирации за страхотното си представяне в Сочи. Фактът, че попадна сред най-добрите шест в света след жестоката битка, само може да ни радва.

Петото място на Жекова днес е най-доброто класиране на български спортист на Олимпийските игри в Сочи и вероятно ще остане такова и след края на Игрите. До момента Никола Чонгаров беше с най-предно класиране, завършвайки 23-и в суперкомбинацията. Жекова е и първият български сноубордист, достигал на толкова висока позиция на Олимпиада.

Днешното представеня на Сани е най-доброто класиране за български състезател на Олимпийски игри след сребърното отличие на Евгения Раданова в турнира по шорттрек в Торино 2006.

Представяме ви кадри от скандалната случка (след 1:30 минути на видеото)




 
000_jekova_final.jpg


ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК!

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg