Олимпийският вицешампион САЩ продължи наказателната си акция на хокейния турнир на Игрите в Сочи. Янките шамаросаха Русия, побеждавайки с 3:2 след дузпи във втория и за двата тима мач от Група "А".

Президентът на Русия Владимир Путин изгледа на живо историческото съперничество с американците. Той беше в компанията на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Путин обаче не беше зарадван от своите, след като "Сборная" отстъпи в драматичния сблъсък, състоял се в препълнената зала "Болшоя".

Пред верните си фенове домакините бяха изключително мотивирани, но в крайна сметка не успяха да победят. След нулева първа третина, руснаците поведоха след добро изпълнение на Павел Дацюк в 29:15 минута, но малко преди края на втората част Кем Фаулър изравни - 1:1. В началото на последната третина САЩ стигна до пълен обрат след попадение на Джо Павелски, но Дацюк изравни за Русия с втория си гол в срещата. Малко преди края домакините стигнаха до победен гол, но той бе отменен, тъй като вратата на Джонатан Куик бе разместена.

В продължението Патрик Кейн пропусна да донесе успеха на янките, след пропуск сам срещу стража Сергей Бобровски. Така се стигна до дузпите, при които радостта беше за американците.

Ти Джей Оши реализира за гостите. Последваха пропуски на Евгени Малкин и Дацюк от Русия, както и на Джо Павелски и Джеймс ван Риймсдайк.

Иля Ковалчук спаси отбора си и успя да изравни при третата решителната дузпа за Русия. "Сборная" два пъти повеждаше след точни удари на Дацюк и Ковалчук, но Оши успяваше да спасява мача за янките. Едва при осмите изпълнения Ковалчук пропусна, а младият Оши донесе сладката победа за САЩ.

САЩ и Русия бяха стартирали с победи в Сочи, а след днешния си успех янките на практика си осигуриха първото място в групата, докато "Сборная" ще трябва да победи Словакия в утрешния си мач.
 
САЩ – Русия 3:2 след дузпи
(0:0, 1:1, 1:1, 0:0, 1:0)
 
0:1 Павел Дацюк (Марков, Радулов) 29:15
1:1 Кем Фаулър (Ван Риймсдайк, Кесъл) 36:34 (5х4)
2:1 Джо Павелски (Кейн, Шатънкърк) 49:27 (5х4)
2:2 Павел Дацюк (Марков) 52:44 (5х4)
3:2 Ти Джей Оши — победна дузпа
Заб.: В първите скоби са посочени играчите, асистирали за съответното попадение. Във вторите е показано, че голът е реализиран при числено предимство.



НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg