Юзуру Ханиу е новият олимпийски шампион по фигурно пързаляне. 19-годишният японец триумфира в драматично състезание на Игрите в Сочи. Сребърният медал остана за Патрик Чан. Проклятието над Канада не беше развалено и “кленовите листа” продължават да нямат титла, въпреки невероятните си състезатели през годините. От девето място след кратка програма Денис Тен от Казахстан извоюва бронза.
 
Ханиу не беше безгрешен и трябваше да потрепери за успеха. Талантът падна на четворен салхов и троен флип в самото начало на волната си програма, но се съвзе и до края на “Ромео и Жулиета” беше перфектен. Възпитаникът на канадската легенда Брайън Орсър (два пъти сребърен олимпийски медалист) получи две първи оценки и събра 280.09 точки.
 
Грешките на Юзуру даваха шанс на Чан да се бори за титлата. Трикратният световен шампион не приземи чисто четворен тулуп и проблемния троен аксел и завърши с 275.62 точки. В последните 30 години олимпийското злато се превърна в химера за големите му предшественици Орсър, Кърт Браунинг, Елвис Стойко и Джефри Батъл.
 
Не по-малко щастлив от победителя е и бронзовият медалист Денис Тен. Талантът от Казахстан събра 255.10 точки след страхотна волна програма. Така той повтори отличното си представяне от миналия сезон, когато беше на кратка от световната титла.
 
Третият след кратката програма Хавиер Фернандес на пръв поглед беше безгрешен, направи два четворни скока, но дублира тройния салхов и така беше лишен от повече от 4 точки.
 
Пети и шести са другите японци Татцуки Мачида и Дайсуке Такахаши. Топ 10 допълват Хан Ян (Китай), Петер Либерс (Германия), Джейсън Браун (САЩ) и Михал Брезина (Чехия).
 
Под номер 11 и 13 завършиха Томаш Вернер (Чехия) и Бриан Жубер (Франция). За тях и Такахаши Игрите в Сочи са краят на успешните им кариери.

ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК!

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg