Българският отбор се отличаваше като един от най-колоритните сред пъстрото множество от 88-те държавни отбора на бляскавото откриване на Олимпиадата в Сочи.

Сани Жекова и компания получиха много комплименти за красивите облекла и бяха сред най-търсените за снимки.

Малцина знаят, че българи има и в отборите на САЩ, Казахстан и Германия.

Килиан Албрехт не е единственият нашенец, който работи за чужд тим на Олимпиадата в Сочи. Получилият български паспорт австриец в момента води на Игрите своя състезател в алпийските ски Умбертус Принс от Мексико.

000_albreht.jpg

Пепа Милушева пък е акридитирана на Олимпиадата в Сочи като треньор на Бермуда. Тя обаче използва възможността да бъде със своите състезателки по ски-бягане, които са в отбора на САЩ. Пепа е известна в миналото скиорка, минала през алпийските дисциплини, после през ориентирането и ски-бягането. От дълги години живее в Щатите, в градчето Крафтсбъри, където менажира местния ски-клуб „Крафтсбъри Ски Грийн Проджект”. Нейният клуб класира три състезателки в олимпийски тим на САЩ, но поради липса на достачно  акредитации за треньори в американския НОК, Милушева е предприела тактиката да се акредитира от Бермудите. Представителите на тази държава бяха сред най-колоритните на откриването, с късите панталонки под официалните сака. Иначе по време на Игрите Пепа ще бъде неотлъчно до своите момичета от тима на САЩ.

Друг българин, който работи за една от великите нации в белите спортове, е Мирослав Бояджиев. Бившият състезател в шорттрека се отказа от активна дейност през 2002 година и вече едно десетилетие живее в Германия. В момента той е в Бундестима за Олимпиадата в Сочи като част от треньорския щаб на състезателите в шорттрека.

Бояджиев по принцип води националните юношески отбори на Германия в шорттрека в националната им база в Дрезден, но немците освободили наставника на мъжете и жените непосредствено преди Игрите и това дало възможност на Мирослав да пристигне в Сочи. На Игрите завършилият НСА Бояджиев е отговорен за представнето на един германец във всичките четири дисциплини и на една германка на 1500 метра.

Доктор Ангел Лозанов пък е в делегацията на Казахстан. Един от най-добрите български специалисти в областта на спортната медицина и възстановяването е отговорен за отборите по шорттрек и кънки-бягане. Лозанов бе дългогодишен лекар на националните лекоатлети, като отговаряше за подготовката на редица други спортове. 

ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК!

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg