Днес точно в 20:14 часа руско време (18:14 българско) ще бъде открита зимната Олимпиада в Сочи. Много въпроси, притеснение до последно и много, много милиони долари. Така с няколко думи може да бъде описана предстоящата Олимпиада в Сочи. Олимпийските игри ще поставят няколко рекорда - ще участват представители на 88 страни - с 6 повече в сравнение с тези във Ванкувър преди 4 години. В 15 спортни дисциплини ще бъдат раздадени 88 комплекта медали, с 12 повече от предните Игри. Очаква се в Сочи да се състезават близо 3 000 спортисти. България ще бъде представена от 18 спортисти в 6 вида спорт.

МИЛИАРДИ
Това са най-скъпите олимпийски игри в историята. Те ще струват около 51 милиарда долара. Само за сравнение Олимпиадата във Ванкувър струваше близо 6 милиарда долара. На асамблеята на Международния олимпийски комитет в Гватемала, където бяха спечелени игрите, се говореше за бюджет в размер на 12 милиарда, но сега тя варира между 50 и 66 милиарда. Всички са убедени, че всичко се прави единствено заради егото на президента Владимир Путин, който е един от най-големите фенове на курорта. Затова сега светът очаква да стартира Путиниадата. “Олимпиадата не е моя лична амбиция. Това е прекият интерес на държавата и нашия народ. Има и морален аспект. Директно ще го кажа, тук няма място за притеснения. След разпада на СССР, след кървавите събития в Кавказ нашето общество бе обезверено, унило. Трябваше ни нещо, което да ни обедини. Да разберем и почувстваме, че все още може да изпълняваме мащабни проекти”, заяви самият Путин в едно от последните си интервюта.

34_1.jpg

КОЙ ДАДЕ ПАРИТЕ?
Най-големите пари отидоха за инфраструктура. “Тук буквално се строеше от нулата Нищо не съществуваше”, обяснява легендарният френски скиор Жан-Клод Кили, който оглавяваше комисията по оценяване на обектите на МОК. “От друга страна, бе свършено двойно повече от това, което можеше да се иска на друго място”, допълни той. Повечето от парите са дошли от спонсори, като до момента различни фирми са налели 26,8 милиарда в Сочи. Останалото се покрива от държавния бюджет и банкови заеми. За да се избегнат светкавични фалити, всички компании, които са взели кредит за олимпийските обекти, получиха 2 години гратисен период за връщането им от правителството. Според различни източници поне 20 милиарда са откраднатите пари от Олимпиадата. Повечето от строителството се надзирава от държавната компания “Олимпстрой”. Всички опити “Олимпстрой” да мине през парламентарен контрол бяха блокирани от мнозинството на “Обединена Русия”. Само веднъж Сметната палата се изпусна, че шефовете на компанията са създали предпоставки за раздуване на цените. След това всичко мина под гриф “Строго секретно”. Любопитното е, че "Олимпстрой", която държи $9,4 млрд. от държавния бюджет за игрите в Сочи, за 6 години съществуване смени четирима различни директори, като всеки от тях или подава оставка, или е уволнен, а след това е разследван за злоупотреба, корупция или превишаване на власт. Нито едно от делата не е завършено, а според западни дипломати това ще се случи след края на Олимпиадата.

Един от тези, които спечели най-много, е Аркадий Ротенберг, приятел от детинство и партньор по джудо на Владимир Путин. Неговото богатство идва от тръбите, които продава на “Газпром”. Покрай Олимпиадата той е спечелил договори за 7,4 милиарда долара, или почти целия бюджет на олимпиадата във Ванкувър преди четири години. Най-скъпият проект - пътят, който свързва планината с града на стойност 9 милиарда долара, бе спечелен от държавният монопол “Руски железници”. Там шеф е бившият генерал от КГБ и близък приятел на президента Владимир Якунин.

456.jpg  Друг пример - "Шайба Арена" (вляво), където ще се провеждат състезанията на лед. Пързалката струва $98,5 млн., което я прави с поне 1,5 пъти по-скъпа от всички олимпийски еквиваленти. Тя е финансирана от частни инвестиции - в този случай на Искандер Махмудов, олигарх, близък до Владимир Якунин. Истината е, че Махмудов прави голяма част от богатството си чрез прикрити сделки с държавната компания, която пък от своя страна също се намеси в огромен скандал.

Друг пример за скандален строеж е Леденият куб, където ще са кърлинг състезанията. Той бе построен от по-малка компания, наречена "Славобласт". 80% от акциите й са на Александър Свишчев, който не е публичен образ в Русия. Синът му Дмитрий обаче е в руската Дума от името на Либералната демократична партия, псевдоопозиция на Путин. Освен това той е президент на Руската кърлинг федерация, която е главен партньор на "Славобласт". "Славобласт" уж е частен инвеститор, но голяма част от сумата, която инвестира, са наеми от една от големите държавни банки Внешекономбанк (ВЕБ). През есента на 2013 от банката обявиха, че парите, дадени на фирмата, най-вероятно няма да бъдат върнати. Но това не е проблем, защото ако "Славобласт" не плати, загубите ще бъдат покрити от... федералния бюджет. За какви пари става дума. "Славобаст" е похарчил $8,7 млн. за Ледения куб, а останалите до $19 млн. са от заеми от ВЕБ. Освен това Дмитрий Свишчев е първи заместник-председател на Комитета по физическо възпитание, спорт и младежта към Руската Дума, който в последните 7 г. се занимава основно със Сочи.

ОЛИГАРСИТЕ

Списание "Форбс" публикува списък с 8 руски бизнесмени, които са изиграли най-голяма роля в подготовката на Олимпиадата, независимо дали като индивидуални инвестиции, спонсори или изпълнители на държавни поръчки. Някои от тях избегнаха скандали и свършиха работата си без много шум.

Аркадий Ротенберг
Състояние: $3,3 млрд.
Той е получил най-много договори за Сочи. Построил е и пътища, и жп линии по брега на Черно море. Близък приятел на Путин и бивш негов джудо партньор. Вицепрезидент на федерацията по джудо и на хокейния Динамо. Брат му Борис е президент на футболния Динамо.

Владимир Потанин
Състояние: $14,3 млрд.
Един от хората, които искаха игрите да са в Сочи. Инвестирал е $2,5 млрд. Построил не само ски курорта, но и сноуборд и фрийстайл пистите, както и едно от олимпийските села и олимпийския университет.

Генади Тимченко
Състояние: $14,1 млрд.
Президент на Континенталната хокейна лига и клуба на Санкт Петербург. Тимченко и партньорите му са построили жп линията и са получили $1,8 млрд. от държавни договори.

Олег Дерипаска
Състояние: $8,5 млрд.
Инвестирал е $1,38 млрд. в Сочи. Фирмите му поправиха летището, построиха основното олимпийско село, както и товарното пристанище. Получил е $1,7 млрд. от държавни договори. Компаниите му съдят "Олимпстрой" заради неполучен печалби.

Виктор Векселберг
Състояние: $15,1 млрд.
Инвестирал $500 млн., като 70% от тях са заеми от банка.

Искандер Махмудов
Състояние: $8.7 млрд.

Андрей Бокарев
Състояние: $1,35 млрд.
Махмудов назначи сътрудника си Бокарев начело на строежа на "Шайба Арена". Бизнесменът планираше да инвестира $60 млн., но бяха похарчени $103 млн.

Алишер Усманов
Състояние: $17,6 млрд.
Телекомуникационната компания Megafon, в която Усманов е основен акционер, подписа договор за спонсорство на стойност 130 млн. долара с организационния комитет, като 75 млн. долара от тях бяха предоставени веднага, а останалите ще бъдат под формата на телекомуникационни услуги по време на игрите.

Вагит Алекперов
Състояние: $14.8 млрд.
Подразделението на Лукойл - Lukoil-EcoEnergo, е похарчило 15 млн. долара за реконструкцията на водноелектрическата централа Краснополянская. Тази инвестиция бледнее на фона на останалите, но за разлика от много други Алекперов избегна скандалите и спази крайните срокове, без да надува разходите по проекта.

56.jpgПРОБЛЕМИТЕ

Ето какво пише журанлист от "Ню Йорк Таймс" по повод предстоящите олимпийски игри: "Преди олимпиадата не мога да мисля за нищо друго освен за заплахите от терор и проблема със сигурността. Нищо не може да ти убие ентусиазма повече от новината, че "черна вдовица" е пробила сигурността и е някъде в олимпийския парк, готова да се самовзриви. За да е още по-напрегнато, 40 гей организации призоваха най-големите спонсори да изразят позиция около закона за забрана на пропагандата на хомосексуализма. Защото, ако не го направят, репутацията им може да пострада. Самоубийствени атентати удариха Волгоград, само на 600 км от Сочи, цели три пъти в последните месеци. Последните 2 случая бяха през декември и взеха живота на 34 души. Експерти по сигурността по цял свят казват, че това ще е най-опасната Олимпиада най-вече заради мястото на провеждане и сериозността на заплахите. Беше много, много рисковано решение на МОК да даде игрите на Сочи, твърдят експерти. Просто много хора, които отиват там, се страхуват. Неслучайно доста спортисти призоваха близките си да не идват в Русия. Заслепени от славата на Путин и неговата визия да направи нов зимен рай, членовете на МОК пренебрегнаха факта, че Сочи се намира в една от най-непокорните земи в света, където руснаци и чеченци се бият от стотици години.

СТРОЕЖ ДО ПОСЛЕДНО
55.jpgХаосът в Сочи е пълен. Почти целият град прилича на строителна площадка. Немският "Билд" разказа подробности около случващото се в града в статия със заглавие "Добре дошли в олимпийския хаос на Путин!" Очаква се около 600 000 фенове да дойдат в Русия за игрите. Положението обаче е плачевно, особено с хотелите в планинската част Красная Поляна. Само 3 от общо 20 нови хотела работят там. "В хотел "Горки Гранд" има само един охранител и е една черна котка, нищо друго. По стените висят кабели, матраците още са в килерите, подът е покрит с прах от строежите, вратите нямат ключалки. В друг хотел насреща едва вчера бяха докарани печките, които още стоят опаковани отвън", пише "Билд". Според един от опозиционните лидери и бивш вицепремиер Борис Немцов Русия ще се изложи много. "Рискът от тези сгради е по-голям от терористичните заплахи. Ако всички гости оцелеят, това ще е голям успех. Това не е шега!", обяви Немцов. Президентът на Русия Владимир Путин обеща бляскава олимпиада, но може да се окаже пред най-голямата катастрофа, и то за $51 млрд. Според президентът на МОК Томас Бах проблеми няма и Сочи е готов за игрите. Спортните съоръжения наистина са готови, но не и останалото. Улични лампи липсват заради грабежи, стълбища се чупят, от тръбите тече мръсна вода, банкоматите не пускат пари.