Балкан Ботевград загуби като домакин от Лукойл Академик със 73:88 в зала "Балкан". Двубоят беше изключително нервен, като една от причините е успешната серия на ботевградчани срещу гранда - три победи в предишните четири срещи. Именно поради победите в последно време треньорът на "зелените" Александър Тодоров се закани за нов успех. В първия двубой от този сезон Балкан победи в Правец с 96:93, но днес отстъпи. Двата тима ще се срещнат още веднъж в редовния сезон.

Балкан отстъпи заради ниския процент асистенции, слабата стрелба от далечно разстояние, както и слабото представяне на един от лидерите - Станимир Маринов (само с 2 точки). Иван Лилов отбеляза 20 точки, Ноа Далман добави поредния си дабъл-дабъл от 16 точки и 20 борби, а Павел Маринов вкара 14 точки. За Лукойл Академик най-резултатен беше Аландо Тъкър с 20 точки, 14 добави националът Божидар Аврамов, а Кристофър Дън остана с 13.

Първата част вървеше равностойно и откъсвания в резултата нямаше. Малко след началото на втората гостите поведоха с 3 точки, но тогава Балкан отговори със серия от 10-2 и излезе напред с 5. Божидар Аврамов веднага върна тройка за гостите, след което Лилов вкара кош за ботевградчани. След това обаче Лукойл направи серия от 7-0 и поведе. Резултатът на полувремето беше 44:37 за гостите от Правец.

5.jpg

Малко след началото на второто полувреме Александър Янев вкара тройка, която даде аванс от 10 точки за гостите - 47:37. След това Лилов вкара 7 точки поред, а Седмак също отбеляза и разликата падна само до 1 - 50:51. След това обаче домакините от Балкан направиха няколко грешки в нападение и изостанаха в резултата 54:62 в края на третата част.

Веселин Веселинов вкара тройка в началото на последната четвърт за 65:54, след това резултатът стана 75:62. Балкан опита да се задържи, вкарвайки в няколко атаки, но гостите правеха същото и спечелиха.

Лукойл Академик реализира 10 тройки от 26 опита, докато ботевградчани бяха 2 от 12. Отделно домакините могат да съжаляват, че от 34 изпълнени наказателни удара пропуснаха 15.