Обидни реплики си размениха в рамките на една седмица три успешни гимнастички – Илиана Раева, Симона Пейчева и Силвия Митева. Получи се изключително грозна ситуация в красивия спорт, който ни представя успешно пред света. А дали това е така? Дали надутият от Илиана Раева балон няма скоро да се спука? Когато двете ни най-успешни гимнастички през 21-и век Пейчева и Митева излизат и казват, че във федерацията и в родната гимнастика нещо не е наред, какво прави Илиана Раева? В типичния си стил тя излиза пред медиите (този път не написа статус във Фейсбук, а пожела по-голяма публичност) и контраатакува. „Това са нападки и сто процентови лъжи и от едната, и от другата“, отсече шефката на родната федерация, която в момента гради и политическа кариера.

Не съм експерт в темата в гимнастиката, но има явления и процеси, които правят впечатление дори и на лаик като мен. Илиана Раева е много умела в манипулирането на общественото мнение. Тя говори с всеки, който я потърси, винаги накланя разговора, както й е удобно и бяга от неудобните въпроси. А ако някой си ги позволи, следва: "Не ме прекъсвайте!" Освен това хитро ползва силата на социалните мрежи и поства статус след статус във Фейсбук, някъде между снимките на щастливото й семейство, коментира социалния ни живот, а над 84 хиляди души я четат, харесват и споделят. И така чрез медиите и социалните медии г-жа Раева наду един розов балон на прекрасната ситуация в българската художествена гимнастика. Наистина федерацията е в добра ситуация, с приличен бюджет и сериозен спонсор.

Хубавото до тук. Имаме ансамбъл от златни момичета. Да, но тези момичета печелят златни медали само на родна земя. На Олимпиадата в Лондон те останаха шести, а на Световното миналата година пети в многобоя и на 3 топки и 2 ленти и без финал на 5 чифта бухалки (за сравнение испанките, които нямат пари, за да пътуват по турнири, са световни шампионки). Като изключим Митева, която е голямата грешница в момента, какво постигнахме през 2013-а? Втората ни участничка на Световното не влезе в първите 24. В отборното състезание на Европейското сме шести, и то благодарение на Митева. Сега какво да очакваме? Следват посредствени резултати, защото нямаме подготвени гимнастички, които да заменят отказалата се Силвия. Ансамбълът не е на нивото на конкуренцията, не мисля, че протежираната от шефката на федерацията треньорка се справя, а доказаните ни специалисти носят медали на нации с по-скромна история в този спорт.

P.S. Единственият светъл лъч в родната гимнастика е ансамбълът за девойки, който прави чудеса под ръководството на Камелия Дунавска. Малките грации играят много по-сложни и интересни композиции от какичките и са единствените ни „златни момичета“ в момента.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/Beautyinsport.com