Станислас Вавринка е новият шампион на Аустрелиън Оупън! Швейцарецът победи на финала световния номер 1 Рафаел Надал с 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 за 2 часа и 25 минути!

Швейцарецът показа фантастичен тенис, фамозен бекхенд, от сервис летяха истински снаряди, а ретурът често бе изключително ефективен.

Преди финала всичко бе против Вавринка - никога не бе побеждавал действащ №1 в предишните си 15 мача, никога досега не бе играл дори финал на това ниво, никога досега не беше стигал до победата в двубой срещу Надал и дори не бе печелил сет срещу него в 12 срещи. Швейцарецът обаче победи историята и негативната традиция и заслужено бе коронован като шампион на Аустрелиън Оупън.

Рафаел Надал пък имаше големи проблеми с кръста, скара се със съдията и влезе в съблекалнята без разрешение и дори бе на път да се откаже по време на срещата, но остана на корта.

Титлата е първа за Вавринка от 36 участия на турнир от Големия шлем, а с успеха си се изкачва до №3 в АТР ранглистата.  Той заработи 2000 точки и прибра 2 650 000 австралийски долара от наградния фонд.

Рафаел Надал – Станислас Вавринка 3:6, 2:6, 6:3, 3:6

Първи сет
Срещата започна с размяна на геймове. И Надал и Вавринка взеха първите си подавания – 1:1. Последва нов успешен гейм за швейцареца, а Надал постоянно се държи за кръста и вика терапевт при всяка пауза.

Това се отрази и Вавринка взе първия си пробив – 1:3. Това бе решаващо за тази първа част и до края световният номер 1 не успя да върне пробива – 6:3 за Вавринка. Болките на Надал се усилват и той все по-трудно стои изправен на корта.

Втори сет
Надал влезе в конфликт със съдията на срещата. Испанецът поиска почивка, за да се прибере в съблекалнята и да получи медицинска помощ. Съдията не уважи молбата му, но въпреки това испанеца отиде в съблекалнята. Независимо от помощта на физиотерапевта, Надал не можа да влезе в ритъм, а болките го направиха още по-лесна плячка за Вавринка.

Швейцарецът бе пълен господар на корта през този сет, набързо направи два пробива и в крайна сметка го взе с 6:2.

Трети сет
Рафаел Надал най-после заприлича на себе си. След получената медицинска помощ испанецът бе преобразен на корта в Мелбърн. Той набързо дръпна с 3:0 на Вавринка в сета и до края не изпита особени трудности да го спечели с 6:3.

Четвърти сет
Вавринка получи две възможности за пробив при първото сервиране на испанеца, но не успя да го оползотвори. Двамата тенисисти печелиха подаванията си до 3:2 в полза на швейцареца. Тогава той успя да пробие Надал и се доближи все повече до титлата. Испанецът обаче веднага върна пробива и застана на сервис за изравняване на резултата.

Вавринка достигна до нов пробив и окончателно отказа Надал от битката. Срещата завърши с гейм на 0 за швейцареца и титлата бе в неговите ръце!