2_76.jpgЛейк Плесид приема зимни олимпийски игри за втори път, след като преди финалното гласуване единственият друг кандидат – Ванкувър (Канада), оттегля кандидатурата си. Олимпиадата в американския зимен център се провежда от 13 до 23 февруари 1980 г. В състезанията участват 1072 спортисти (232 жени) от 37 страни.
 
За спортистите не е построено специално олимпийско село и те са настанени в новоизграден затвор за малолетни престъпници, който ще започне да функционира след края на олимпийските игри.
 
България постига забележителен успех. В ски бягането на 30 км Иван Лебанов печели бронзов медал – първото отличи за България от зимни олимпийски игри.
 
Игрите ще се запомнят с победата на американския хокеен тим, съставен от студенти, с 4:3 над машината на СССР, която е спечелили четири поредни олимпийски титли преди това. Успехът на САЩ е наречен “Чудото на леда” и за него през годините са заснети два игрални филма. Американците взимат златните медали, а “сборная” се окичва със среброто.
 
С най-много отличия е СССР - 22 (10 златни). Американецът Ерик Хейдън обира петте златни медала в петте дисциплини на бързото пързаляне с кънки.
 
БЪЛГАРИТЕ В ЛЕЙК ПЛЕСИД
 
Ски бягане    
15 км Иван Лебанов 15-о място
  Христо Бързанов 38-о място
30 км Иван Лебанов bronze.jpg3-о място
  Христо Бързанов 23-о място
Алпийски ски    
гигантски слалом Петър Попангелов 27-о място
  Людмил Тончев 30-о място
  Митко Хаджиев 31-о място
  Христо Ангелов 32-о място
слалом Петър Попангелов 6-о място
  Людмил Тончев 17-о място
  Христо Ангелов 19-о място
  Митко Хаджиев 21-о място
Биатлон    
10 км Владимир Величков 34-о място
  Юри Митев 36-о място
20 км Юри Митев 40-о място
  Владимир Величков 43-о място