Рафаел Надал се класира за финала на Аустрелиън Оупън, след като се наложи със 7:6, 6:3, 6:3 над Роджър Федерер. Успехът на испанеца над големия му швейцарски съперник дойде по-лесно, отколкото победата над Григор Димитров на 1/4-финалите. Както е известно, българинът отстъпи с 1:3. В последните си три мача в Мелбърн Надал играе с разранена длан на силната си лява ръка.
 
Полуфиналът започна с леко предимство за Надал, който при резултат 3:3 имаше два поредни шанса за пробив, но не успя да ги реализира. В следващото подаване на Федерер историята се повтори, но с агресивна игра и стабилен форхенд швейцарецът се измъкна от трудната ситуация. Надал бе почти безгрешен в началото на тайбрека, а в същото време Федерер допусна куп неточности и изоставаше с 1:5. Швейцарецът върна единия минипробив и намали на 4:5, но в следващите две разигравания Надал спечели при свой сервис и след близо час игра поведе със сет аванс.
 
Проблемите на Федерер не спряха дотук. В началото на втората част се стигна до маратонски гейм, преминал през няколко равенства и в който имаше три брейкбола, но в крайна сметка швейцарецът издържа. Малко по-късно ситуацията се повтори, но този път Федерер бе безпомощен и Надал направи първия пробив в мача. При 5:3 испанецът сервираше за победа в сета, но изостана с 0:30. Той обаче спечели следващите четири точки в гейма и поведе с 2:0 в мача.
 
Надал започна вихрено и следващия сет, повеждайки с ранен пробив. Роджър Федерер обаче успя да го върне още в следващия гейм. Надеждите на Федерер бързо бяха попарени, след като при 3:3 Рафаел Надал отново проби подаването му и до края на двубоя не му даде нов гейм. Така испанецът продължи традицията да няма загуба в трите мача срещу швейцареца на Откритото първенство на Австралия.
 
Това е трети финал в Мелбърн в кариерата на Надал, след като спечели трофея през 2009 г. (победа срещу Федерер) и загуби от Новак Джокович през 2012 г. В спор за титлата през тази година Рафаел Надал ще има нов швейцарец за съперник – Станислас Вавринка, който вчера победи чеха Томаш Бердих.