Любопитният и изненадващ финал на Аустрелиън Оупън при жените е факт. За трофея ще спорят китайката Ли На и словачката Доминика Цибулкова. За азиатката това е четвърти финал на турнир от Голям шлем (има спечелен "Ролан Гарос" през 2011 година). На полуфиналите Ли На отстрани лесно канадската изненада Южени Бушар с 6:2, 6:4.

По-голямата бомба поднесе поставената под №20 в схемата Доминика Цибулкова, която стигна до финал в турнир от Голям шлем за първи път в кариерата си. Словачката отстрани на полуфиналите поставената под №5 и считана за фаворитка Агниешка Радванска (Полша) с 6:1, 6:2. По пътя към финала Цибулкова даде само един сет! Още в първи кръг тя мина през Франческа Скиавоне, последва победа над Щефани Фьогеле (Швейцария), в трети кръг се справи с испанката Карла Суарес Наваро (поставена под №16). На осминафиналите Цибулкова изхвърли и Мария Шарапова (поставена под №3) след 3:6, 6:4, 6:1, а на четвъртфиналите отвя румънката Симона Халеп (поставена под №11) след 6:3, 6:0. Днешният успех на Цибулкова срещу Радванска е 49-и на турнири от Големия шлем и 13-и в Мелбърн.

По-рано от турнира отпаднаха водачката в световната ранглиста Серина Уилямс и Виктория Азаренка (№2), която загуби от Радванска на четвъртфиналите. Двубоят за титлата при дамите на Аустрелиън Оупън е в събота./БЛИЦ