Приказката "Ауъстрелиън Оупън" приключи за Григор Димитров. Най-добрият ни тенисист записа името си със златни букви, след като стана първият българин, достигнал до четвъртфинал на турнир от Големия шлем. Днес Гришо преклони глава пред лидера в световната ранглиста Рафаел Надал - 6:3, 6:7(3), 6:7(7), 2:6, но може да бъде много горд с представянето си. Испанецът до момента нямаше загубен сет в турнира, но не удържа силата на Гришо.

Силна българска агитка подкрепяше Димитров през цялото време, а "Род Лейвър Арина" бе огласяна от "Българи, юнаци" и "Само Гришо, але".

Ключовият момент в мача бе в третия сет, когато хасковлията пропусна да се възползва от 3 сетбола и в крайна сметка загуби тайбрека, с което резултатът стана 2:1 сета за Надал. Българинът бе на висота в първия сет и пускаше убийствени сервиси, при които испанецът бе безсилен.

Григор може да се похвали с цели 16 аса, срещу само 3 на Надал. Хасковлията направи и по-малко двойни грешки от съперника си, но за сметка на това с 10 повече непредизвикани грешки.

Рафаел Надал - Григор Димитров 3:6, 7:6(3), 7:6(7), 6:2

Първи сет
Григор започна със сервис, който разви 217 км/час. В първия гейм Григор не даде никакви шансове на Надал и с мощен сервис поведе с 1:0 само за 2 минути. При първия сервис гейм на Надал нашето момче стигна до точка за пробив, която бе успешна - 2:0 за Гришо!

Димитров не даде шансове на световния номер 1 и при следващото си подаване, в което заби 2 аса и дръпна с 3:0. Надал най-после влезе в час и успя бързо да върне един гейм - 3:1. Испанецът се постара да върне пробива и да затрудни максимално Димитров, стигна се до равенство, но Гришо успя със силен сервис и технична скъсена топка да вземе своето - 4:1.

g6.jpg

Надал отново намали изоставането си с гейм на 0 - 4:2. Световният номер 1 обаче нямаше никакъв шанс срещу сервиса на Димитров. Българинът отвърна подобващо за предишния гейм и с успех на 0 направи резултата 5:2 и бе близо до успех в първия сет. Надал спечели следващото си подаване и Григор застана на линията за спечелване на първия сет.

Григор започна колебливо и геймът тръгна с 0:30. Последваха бомбастични сервиси и с 2 аса сетът отиде при Димитров - 6:3!

Втори сет
Надал започна доста по-добре тази част и взе първия гейм на 0, а впоследствие успя да достигне и до пробив - 0:2. Григор Димитров върна пробива, след като Надал направи 3 двойни грешки - 1:2. Перфектен сервис гейм за първата ни ракета, който набързо поведе с 30-0, а след два поредни аса сложи край на това подаване и изравни за 2:2.

nad_1.jpg
Гришо достигна до равенство 30:30 при сервиса на испанеца, а малко по-късно отрази първия геймбол на Надал след страхотно отиграване на мрежата. Все пак Рафа успя да вземе своето, печелейки следващите две разигравания, едното от които бе най-дългото за двамата в турнира - 29 удара - 2:3.

Гришо започна гейма с двойна грешка и набързо изостана с 0-30, но стигна до 40-30. Българинът даде шанс за пробив пред съперника си, но показа здрави нерви и измъкна следващите три разигравания, а с тях и този гейм - 3:3.

След две грешки на Надал Гришо поведе с 15-30 в подаването на съперника си, но за съжаление не успя да се възползва от преднината си и след три поредни точки испанецът поведе с 4-3. При последвалия сервис на Димитров се стигна до 0:30. Хасковлията обаче показа отново железни нерви със силен и точен сервис затрудни максимално испанеца и взе своето - 4:4.

4_4.jpg
Световният номер 1 стигна до бърз сервис гейм на нула - 4:5. Последва безпроблемен сервис гейм за първата ни ракета след мощен сервис и серия от печеливши форхенд удари станахме свидетели на поредно равенство в резултата.

Испанецът също не трепна, сервирайки за преднина от 6:5 след страхотен уинър от форхенд и няколко предизвикани грешки от ракетата на Гришо. Българинът отново отвърна подобаващо при подаването си и се стига до тайбрек - 6:6.

В тайбрека Григор започна лошо, позволи на Надал да направи минипробив и да поведе с 2:1. Положението стана още по-тежко за българина, след като Рафа спечели и двата си сервиса - 4:1 за испанеца.

Гришо също взе двете си подавания и докара резултата до 3:4. Надал обаче не се пречупи при сервирането - 3:6 и два сетбола за испанеца. Той успя още при първия - 7:3 в тайбрека и изравняване на сетовете.

__5__.jpg

Трети сет
Гришо дръпна с 40:0 при първия си сервис в този сет, но допусна две грешки. Третият опит бе успешен и 1:0 за Григор. Надал бързо изравни резултата с гейм на 15 - 1:1.

Гришо доведе нещата до два геймбола, но те бяха отразени от испанеца. Все пак грешка от ракетата на световния №1 доведе до нов шанс пред Димитров, който този път не сгреши и поведе с 2:1. Българският тенисист получи възможност за пробив при сервирането на Надал, но за пръв път не успя и резултатът стана равен - 2:2.

Григор позволи пробив, след като направи двойна грешка и две непредизвикани такива - 2:3. Испанецът допусна непредизвикана и двойна грешка в този гейм, но въпреки това не даде никакви шансове на първата ни ракета и без особени затруднения затвърди реализирания пробив - 2:4. Димитров бързо спечели следващото си подаване, но за да изравни резултата, му трябваше пробив - 3:4.

__6__.jpg
Димитров успя да направи точно това, което се искаше от него! Пробив след двойна грешка на Надал и резултатът бе изравнен - 4:4! Последва бомбандировка от сервис и логично 5:4 за нашето момче.

Надал запази статуквото в сета, след като също набързо си взе подаването на 0 и резултатът е 5:5. Димитров продължи със страхотната си игра и въпреки, че в един момент резултатът бе 30:30, нашето момче си взе подаването и излезе напред в резултата - 6:5!

хъ_1.jpg
Григор бе съвсем близо до това да вземе сета, след като стигна до точка за пробив, но удари топката с дръжката на своята ракета. Последваха две добри разигравания за Надал и втори пореден сет ще се реши с тайбрек - 6:6.

Най-добрият български тенисист и най-добрият такъв в света направиха истинско шоу за феновете при 2:1 за Надал в тайбрека. Испанецът спаси топволе на Димитров, българинът пък пусна прехвърляща топка с гръб и с удар между краката, но в крайна сметка разиграването бе за испанеца. Резултата стигна до 4:2 за Рафа именно заради минипробива.

Димитров върна минипробива при следващото разиграване, но веднага след това прати топката в аут и отново преднина за Надал - 4:5. Две поредни топки аут на испанеца и сетбол пред Григор Димитров - 6:5. Чудесен сервис на Димитров, но впоследствие хасковлията прати топката в аут- 6:6.
__________.jpg

Гришо достигна до трети сетбол, но Надал отново спаси топката и изравни резултата - 7:7. Надал взе втория си сервис и стигна до сетбол. Нервите на Димитров не издържаха и вместо да изравни резултата, той прати топката в аут - 7:9 и 2:1 сета за Надал.

Четвърти сет
Надал откри резултата в тази част, след като набързо поведе с 40-0. Последваха две точки в актива на българина, но испанецът все пак успя да се възползва от третия си геймбол - 0:1.

Надал стигна до пробив, след като на няколко пъти Димитров получи шанс за изравняване на резултата, но направи непредизвикани грешки и в крайна сметка даде гейма на испанеца - 0:2. При сервиса си Рафа нямаше проблеми и поведе с 0:3.

Гришо сложи край на серията от пет поредни гейма в полза на испанеца и намали резултата на 1:3. Българинът притисна испанеца в неговото подаване, но за съжаление до пробив така и не се стигна, след като Рафа все възползва от втория си геймбол и задържа преднината си - 1:4.

Резултатът стана 2:5, след като и двамата успяха да вземат подаванията си. При последвалия сервис на Димитров Надал стигна до първи мач бол, но със сечен бекхенд по диагонала Гришо се измъкна. Последва непредизвикана грешка на Гришо и нов мачпойнт за испанеца, но и той бе спасен. След това се стигна до трети мачбол, който също бе спасен след удар в аут на испанеца. Четвъртата възможност за затваряне на мача обаче бе използвана от Надал - 2:6 и победа за световния №1.