Победителят в последните 3 издания на Аустрелиън Оупън - Новак Джокович отпадна на четвъртфиналите на тазгодишното издание, след като бе победен от Станислас Вавринка в 4-часов трилър! Швейцарецът надделя с 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 и за втори пореден турнир от Големия Шлем е на полуфинал.

Джокович пък, който заедно с Федерер и Агаси има по 4 титли в Мелбърн и бе обявен за един от тримата крале на турнира, пропусна уникален шанс да грабне пети трофей.

Новак бе в серия от 25 поредни победи в Мелбърн, а освен това не познаваше вкуса на загубата от миналия август насам, печелейки последните си 28 мача на АТР тура. На още две впечатляваща серии на сърбина бе сложен край - на тази от 14 поредни полуфинала на турнири от шлема и на 14 поредни победи срещу Вавринка.

Ноле започна отлично, но постепенно агресивният стил на швейцареца му донесе превес в разиграванията и след страхотен тенис Вавринка нанесе първата загуба на Джокович в Мелбърн от 2010 г. насам.

Първият сет бе лесен за сърбина, който го спечели с 6:2. Последва обаче пълен обрат и Вавринка взе следващите два сета с 6:4 и 6:2.

Притиснат до стената, Джокович нямаше друг избор освен да заиграе на максимума на възможностите си и за щастие на феновете му точно това се случи в четвъртата част. Вавринка първоначално издържаше на натиска, но при 4-4 се пропука и загуби подаването си в маратонски гейм. Веднага след това имаше две възможности да върне пробива, но Джокович бе блестящ, спасявайки ги и двете и в крайна сметка изравни резултата в сетовете.

В петата част двамата се захапаха и предложиха на зрителите страхотен спектакъл. В началото Ноле имаше предимство, повеждайки с ранен пробив, но веднага след това Вавринка го върна и при 2-2 отрази и брейкбол. Резултата стигна до 5-5, а играта бе прекъсната за пет минути заради кратък дъжд.

Вавринка достигна до мачбол при 8-7 гейма. Последва елементарна грешка от воле на Ноле и победителят от последните три издания на Аустрелиън оупън е аут от турнира!